Utóérő gyümölcsök

2023.10.22. 16:40

Fonnyadás ellen is védik a gyümölcsöt eladás előtt

A déligyümölcsöket, annak érdekében, hogy a hosszú időt igénybe vevő szállítás ellenére is épek, lédúsak, és egészségesek maradjanak, a tárolhatóságot növelő kezelésnek vetik alá. Olyan körülményeket kell teremteni, amelyek hatására a gyümölcs életfolyamatai leállnak, vagy nagyon lelassulnak.

Wald Kata

Fotó: aslysun

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatója szerint utóérők esetében, mint például a banán és az avokádó, a termést még éretlenül takarítják be és csak a fogyasztás előtt érlelik be. Nem utóérő termékek esetében pedig, mint amilyen a narancs, a már érett gyümölcsöt tárolják be. 

– Az érés leállítása, lelassítása alapvetően hűtéssel, valamint a tárolóban lévő levegő összetételének szabályozásával érhető el. A tárolás során egyrészt meg kell akadályozni, hogy a gyümölcs vizet veszítsen, fonnyadjon, másrészt meg kell védeni a romlást, penészedést okozó gombáktól – emelte ki a Nébih. 

Mindezek érdekében a tárolási hőmérséklet, a páratartalom beállítása mellett fertőtlenítőlemosást is szoktak alkalmazni forró vízzel, illetve szódabikarbónás, timsós vagy klóros vizes áztatással. Ezenkívül kifejezetten erre a célra engedélyezett gombaölő szerekkel is kezelik a gyümölcs héját, illetve van, hogy arra egy vékony viaszbevonat kerül, ami gátolja a gyümölcs légzését, megakadályozza a fonnyadást és a gombák bejutását a héj szövetébe. 

– Mindez különösebb kockázatot nem jelent, mert ezeket a gyümölcsöket meghámozzuk, ezáltal a héjon maradt anyagokat is eltávolítjuk – emeli ki a Nébih. Ha pedig például sütemények készítéséhez a narancs, vagy a citrom héját szeretnénk felhasználni, alaposan meg kell mosni, így a felületkezeléshez használt anyagok eltávolíthatók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában