2023.10.13. 14:00
Nagykanállal mertek a fenséges csemegéből
A gasztronómia katedrálisának is nevezett Pécsi Vásárcsarnokba több ajtón is be lehet jutni. Amikor legutoljára ott jártunk, a főbejárat felől léptünk az épületbe, ahol asztalnyi faragni való tökbe botlottunk, amelyre éppen denevérszárnyakat ragasztottak. Mint kiderült, aznap egy új kiállítás is megnyílt a csarnokban, aminek középpontjában a denevérek állnak.
Fotó: Laufer László
Igazából két ok miatt ragadtunk le a csarnokban. Az egyik az új tárlat, a másik a gesztenye. A kiállítás, valamint a finom csemege iránt is nagy volt az érdeklődés. Előbbi esetében már iskolás csoport is érkezett, hogy többet megtudjanak a sok tévhittel körüllengett hasznos élőlényekről. És a gesztenyéket is kínáló árusoknál is sokan álltak sorba, hogy nagy kanállal merítsenek ebből a szuper gyümölcsből.
Mondhatjuk, hogy a gesztenye ilyen nagy számú jelenléte a piacon, már tényleg azt jelenti, hogy itt az ősz, arról nem is beszélve, hogy sütőtököktől is roskadoznak már az asztalok.
Kinek mi jut eszébe, hogyha meghallja azt a szót, hogy gesztenye? Nekem elsőre a gesztenyepüré, amely apai nagymamánknál mindig az ebéd után következett mint desszert, a legfinomabb tejszínhabbal. A sült gesztenye nálunk annyira nem volt jellemző. Egy halvány gyerekkori emlékem van arról, hogy valaki éppen bevagdosta a gesztenyék héját, de hogy az íze akkor milyen volt, vagy ízlett-e, arról fogalmam sincs.
Pécsre kerülve találkoztam újra szelídgesztenyével, ami itt nagy népszerűségnek örvend, amit az is bizonyít, hogy a vásárcsarnokban megannyi asztalon feltűnik, hogy aztán hazavigyük, bevágjuk a héjukat, fél órára beáztassuk, majd rátegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és a 200-220 fokra előmelegített sütőbe helyezzük addig, ameddig a bevágások szépen szétnyílnak, a gesztenyék pedig megpirulnak.
Zöldségek, gyümölcsök árai a piacon (Ft/kg vagy darab, doboz, csokor)
sütőtök 399/kg |
hokkaido tök 490/kg |
cukkini 460–500/kg |
petrezselyem 800–1200/kg |
hagyma 490–650/kg |
sárgarépa 490–590/kg |
burgonya 400–500/kg |
karfiol 660/kg |
fekete retek 350/kg |
padlizsán 590/kg |
cékla 390/kg |
csiperkegomba 1590/kg |
paradicsom 399/kg |
fokhagyma 1000–1500/kg |
édesburgonya 990/kg |
gesztenye 1500–2200/kg |
körte 690–1100/kg |
datolyaszilva 490/db |
gyömbér 2990/kg |
szőlő 990–1090/kg |
szilva 550–690/kg |
alma (gála) 490/kg |
alma (golden) 490/kg |
mandula 4200/kg |
mogyoró 4200/kg |
dió 1800–2800/kg |
birsalma 799/kg |
citrom 790/kg |
narancs 1090/kg |
nektarin 1550/kg |