A legfőbb cél a hatékonyság javítása

2023.10.27. 14:00

Sebestyén Andor, a klinikai központ elnöke szerint csökkenhetnek a várólisták

A baranyai kórház-integráció célja a magas színvonalú, integrált, lakosságközeli ellátás biztosítása vármegyei szinten – hangsúlyozta lapunknak Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központjának elnöke, aki szerint az új munkamegosztásnak köszönhetően csökkenhetnek a várólisták.

Balikó Gergely

Fotó: Laufer László

Az integráció részeként a korábban költségvetési intézményként működő mohácsi, szigetvári és komlói kórház a pécsi klinikumhoz, gazdasági társaságként a Siklósi Kórház az egyetemhez, a Harkányi Kórház pedig a PTE-t fenntartó alapítványhoz került. 

Az akár több évig is eltartó integrációs folyamat első állomásaként áttekintettek több területet, köztük a fekvő- és a járóbeteg-ellátást vármegyei szinten és az érintett kórházak vonatkozásában – ismertette Sebestyén Andor, azt is kiemelve, hogy a változásoknak vármegyeszinten kell a lehető legjobban szervezett, integrált egészségügyi ellátást eredményezniük. Azaz – mutatott rá – a kórházakat, a fekvő- és járóbeteg-szakellátás vonatkozásában integráltan egy, többszintű egészségügyi rendszerben kívánják irányítani és emellett szükséges az alapellátással történő együttműködés a racionális betegút szervezése érdekében.

A hatékonyság javítása a legfőbb cél 

Sebestyén Andor az egyik legfőbb célnak a hatékonyság javulását nevezte. Tehát, hogy a nagy lakosságszámot érintő járóbeteg-szakellátásokat magas szakmai színvonalon biztosítsák az integrált kórházakban. Az integráció egyik hozadékaként jelölte meg, hogy az orvosszám tekintetében erősítsék a kórházak szakrendeléseit. Ide sorolta a többi között a szemészetet, a sürgősségi ellátást, a pszichiátriát, a neurológiát, a gyermekgyógyászatot és a reumatológiát. 

Ezen szakterületek ellátására a klinikumból is érkeznek majd orvosok a kórházakba. „Fontos, hogy ne a betegeknek kelljen Pécsre utazni, hanem az orvos menjen, és ott tudjuk biztosítani az ellátást, ahol az igény felmerül” – mondta Sebestyén Andor. A KK elnöke a Dunántúli Napló kérdésére közölte: az újonnan integrált kórházakban nem tervezik új osztályok indítását, hanem a meglévőket átgondolják és újraszervezik azt, „ami a vármegye szempontjából releváns és helyi szinten indokolt”. 

Jöhet az új munkamegosztás 

A KK elnöke az integrációs feladatok között különösen fontosnak nevezte, hogy az egynapos, rövid ápolási idejű ellátásokat hatékonyan tudják szervezni. Ennek teljesítéséhez, szavai szerint, új munkamegosztást alakítanak ki: azaz átgondolják, hogy mely ellátásokat lehet a városi kórházakban is biztosítani. Ezekre példaként említette a sebészet, az érsebészet, az urológia, a nőgyógyászat egyes szakterületeit. Így – folytatta – a klinikai központ a bonyolultabb és magas infrastruktúra- és gép-műszer igényű eseteket rövidebb várakozási idővel tudja ellátni, ami a kórházi várólisták csökkenését is eredményezni fogja. 

Figyelembe veszik a szükségletet 

A klinikum egyik fő feladatát jelentő szakorvos- és rezidensképzés szervezése immár évek óta figyelembe veszi a vármegyei igényeket. „Ez most az integráció mentén fokozottan előtérbe kerül”, hangsúlyozta, s azt is jelezte: úgy tervezik a rezidensszámok alakítását, hogy Baranya ellátottsága teljeskörűen biztosított legyen. Sebestyén Andor amellett érvelt, hogy a városi kórházakban a fiatal orvosok nagyobb betegszámmal találkoznak, így ők ott igen nagy rutinra tehetnek szert. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában