Az idei év témája a mediterrán életérzés volt

2023.11.24. 20:00

A Villányi Franc borok mellett Toszkána ízeibe is belekóstoltak

Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg hazai és nemzetközi neves borszakértők, valamint borászok részvételével a Franc&Franc nemzetközi szakmai fórumot, melynek ezúttal is a Bock Pincészet adott otthont.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Zs. K.

A résztvevőket Bock József, a Villányi Borvidék elnöke köszöntötte. A rendezvény 2015-ben a villányi borvidék összefogásának jelképeként, a cabernet franc népszerűsítése érdekében született meg. Az idei év kiemelt témája a mediterrán életérzés, így a nap folyamán Villány mellett Toszkána is bemutatkozott a neves szakértők tolmácsolásában. 

Ezután Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos beszélt az elmúlt időszakról. Mint elmondta, a magyar kormány teljesen szélességgel kiállt a szőlő és borágazat mellett, és jelentős, hárommilliárd forint forrást biztosított a magyar bor marketingjére, a nemzeti bormarketing  stratégia megalkotására. Ebben a 2024. december 31-ig tartó időszak marketing aktivitását, magyar és külföldi expo jelenlétét tették közzé, a borászok, szakemberek pedig nagy lelkesedéssel fogtak bele az operatív megvalósításba. Azóta több sikeres, elsősorban az Y és Z generációt célzó belföldi kampányokon és külföldi expó megjelenéseken vannak túl, a kezdeményezéshez több mint 150 borász csatlakozott. 

Gere Andrea, a Villányi Marketing Műhely nevében mondta el, hogy az 1990-es évek elején Villányt gyakran hasonlították Toszkánához, a hasonló mikroklimatikus adottságai miatt. Villányban, a nemzetközi borkóstolókon gyakran teszik oda a villányi bor mellé a toszkán franc-okat is, hogy lássák, hogy hol tartanak minőségben, ár-érték arányban. 

A programon Stefano Dini agrárszakértő vont párhuzamot a két borvidék között, majd Emiliano Falsini toszkán borász is bemutatkozott. A délelőtt kiemelt programja a legjobbnak választott 12 Cabernet és Villányi Franc kóstolása volt, melyeket maguk a termelők mutattak be. Ezt követően a borok gasztronómiában betöltött szerepét Gianni Annoni étteremtulajdonos mutatta be, délután pedig a toszkán borokról, és az olasz olivaolajokról hallhatott a közönség szakmai előadást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában