Hetven éves jubileum

2023.11.29. 17:51

Jelenleg az aszály az egyik legnagyobb probléma

Az MTA pécsi székházában ünnepelték szerda délután a Magyar Vízügyi Szolgálat és a Baranya Vármegyei Hidrológiai Társaság fennállásának 70. évfordulóját.

Tóth Viktória

A konferencia alkalmával felidézték az elmúlt évtizedek jelentős eseményeit vízügyi szempontból. Az eseményre meghívták Nagy Csaba országgyűlési képviselőt is, akinek köszöntőjét követően dr. Szlávik Lajos, a Magyar Hidrológiai Társaság tiszteletbeli elnöke megjegyezte, hogy a magyar államigazgatásban, közigazgatásban nem igazán találunk másik olyan szervezetet, ami 70 éven keresztül alapfeladatait tekintve megmaradt volna.

– Folyamatosan erősödött, nőtt fel a feladataihoz és minden krízishelyzetben el tudta látni teendőit. Ehhez társult aztán a Magyar Hidrológiai Társaság területi szervezeteinek megalapítása – beszélt a kezdetekről Szlávik Lajos.
Bencs Zoltán, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója többek között felsorolta a DDVIZIG korábbi vezetőit és az ő munkájukba kaphattunk egy kis betekintést.

– Védekezünk az aszály ellen, hiszen minden változik és ez most az egyik legnagyobb probléma. Aszálymonitoring állomások telepítése történt az egész országban, nagyszerű eredményeket tudunk produkálni ezzel a berendezéssel. Öntöző vízügy lettünk, és folyamatosan védekezünk a helyi vízkár és a vízminőségi károk ellen is – sorolta fel Bencs Zoltán.

Ezen kívül elmondta, hogy feladataik közé tartozik még az árvízvédelem is, valamint vízgyűjtő gazdálkodási üzemrendet is létrehoztak. Homokzsák gyártó gépsor is működik náluk, valamint az Ős-Dráva programra is büszkék. Majd Lovretity Mária nyugalmazott osztályvezető és Szappanos Ferenc nyugalmazott igazgató visszaemlékezéseit hallgathattuk meg. Az éghajlati jellemzőkről, meteorológiai, hidrológiai szélsőségek alakulásáról a DDVIZIG működési területén Horváth Gábor osztályvezető beszélt. Az elmúlt évtizedek adatait tekinthettük át árvizes és aszályos időszakok szempontjából.
Mosonyi Zoltán osztályvezető és Lőrincz Gábor szakaszmérnök pedig az elmúlt évek legjelentősebb drávai árvízéről beszéltek, ami 2023. augusztusában volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában