Szakmai találkozó

2023.12.12. 16:20

Első lett a gyulai országos versenyen a pécsváradi méhész

Kihirdették a minap Az év kiváló magyar méze verseny eredményeit a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál részeként, amelyen baranyai méhészt is díjaztak.

Tóth Viktória

Fotó: Tojzán Méhészet facebook oldala

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a rendezvényen elmondta, hogy a fesztivál egy civil kezdeményezésből alig egy évtized alatt a térség legfontosabb, illetve legnépszerűbb szakmai találkozójává nőtte ki magát, és komoly turisztikai vonzerőre is szert tett. A mézversenyt pedig még a koronavírus-járvány sem tudta legyőzni. A fesztivált ugyan ki kellett hagyni 2020-ban és 2021-ben is, de a megmérettetést akkor is megtartották. Hozzátette, 2021-ben és 2022-ben is rekordot döntött a nevezések száma.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke a versennyel kapcsolatban részletezte, idén a legtöbb nevezés a vegyes virágméz kategóriájában érkezett. Az OMME elnöke részletesen szólt a többkörös zsűrizés menetéről, az érzékszervi zsűrizésről, a laboratóriumi értékelésről, majd a végső döntést meghatározó csúcszsűrizésről.

A méhészek seregszemléjén a repcemézek kategóriájában az első helyet a pécsváradi Tojzán Zoltán érdemelte ki, míg a fajtamézek kategóriájában hársmézével a második helyet szerezte meg a termelő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában