Lakásárindex

2023.12.18. 14:00

Régiónkban az országos ütemnél jobban csökkennek az ingatlanárak

Novemberben a dél-dunántúli régióban az országos átlagnál jobban, csaknem egy százalékkal csökkent a lakóingatlanok ára – derült az Ingatlan.com által készített, a Dunántúli Naplónak eljuttatott legfrissebb lakásárindexből.

Balikó Gergely

Fotó: Makovics Kornél

Balogh László, az oldal vezető gazdasági szakértője úgy értékelt, hogy a lakáspiacon fordulat, árcsökkenés és drágulás „egyszerre” tapasztalható.

Ennek részleteiről kifejtette: oldaluk adatai alapján az országos novemberi lakásárindex 0,2 százalékkal csökkent. Ez nem jelent változást, de különböző térségekben már irányváltásra és jelentősebb eltérésre is volt példa az elmúlt hónapban – közölte, majd példaként említette, hogy Budapesten az októberi 0,7 százalékos árcsökkenést 0,1 százalékos drágulás követte novemberben.

Közölte: a budapesti lakáspiacon még mindig olcsóbban lehetett lakást vásárolni novemberben mint szeptember végén, hiába lett pozitív nulla az árváltozás mértéke.

Ismertetése szerint a Nyugat- és Dél-Dunántúlon is 2,5 és 0,9 százalékkal mérséklődtek egy hónap alatt az ingatlanárak, és a dél-alföldi térséget is 1,8 százalékos árcsökkenés jellemezte novemberben, miközben az észak-alföldi régió lakáspiacán viszont 1,4 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető az előző hónapban.

Vélekedése szerint azonban egyelőre korai tartós trendekről beszélni a régiós lakásárak változása kapcsán. “Még mindig sok a bizonytalanság, de jövőre erősebb évet zárhat a lakáspiac, mint 2023-ban” – jegyezte meg Balogh László.

A szakértő beszámolt arról is, hogy oldaluk keresleti adataiból egyértelműen látszik, hogy egyre többen érdeklődnek az eladásra szánt lakások és házak iránt, amiben két fontos tényező játszik szerepet.

Sokan már most keresik azokat az otthonokat, amelyeket a jövő évben induló új lakástámogatási konstrukciókkal meg tudnak vásárolni – mutatott rá. Emellett a lakáshitelkamatok csökkenése a korábban elhalasztott több tízezer lakóingatlan-vásárlás érintettjeit is a piacra csábítja tájékozódás céljából.

A CSOK Plusz is tartogat lehetőségeket

A Dunántúli Napló nemrég beszámolt arról, hogy a CSOK Plusznak köszönhetően várhatóan könnyebben juthatnak hozzá első otthonukhoz a fiatalok, ez a lépés pedig a garzonlakások piacán hozhat nagyobb élénkülést a vármegyeszékhelyeken, köztük Pécsett és a fővárosban. A baranyai vármegyeszékhelyen ezen ingatlanok átlagos ára 22,9 millió forint, ami négyzetméterenként 622 ezer forintos árat jelent. Korábban megírtuk azt is, hogy a CSOK Plusz kínálta lehetőségek nyomán jövőre növekedhet a fiatalok szerepe a lakáspiacon, akik már eddig is az adásvételek 41-46 százalékát adták. Ez az arány Baranyában 39 százalék volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában