Szeszélyes időjárás

2024.02.21. 14:00

A gazdák nem a naptárt nézik

Rajnai-Zsíros Krisztina

Igencsak szeszélyes volt a február az időjárást tekintve, hiszen volt olyan nap, amikor nulla és mínusz 3 fok körül volt a hőmérséklet, másnap pedig plusz 17 fokban rohangáltunk. A változékony idő nem csak az emberek és az állatok szervezetét terheli meg, hanem a növények fejlődését is felboríthatja. A gazdák az enyhe februári időjárás miatt már elkezdték a szántóföldeken a fejtrágyázást (legyen szó szilárd vagy folyékonyról), valaki már a simítózást, szántás-elmunkást is végzi, és valaki már veti a tavaszi búzát, tavaszi árpát és a lucernát. A többszöri enyhe időjárás folyamatos figyelmet és munkát igényel a gazdálkodóktól.

gazdák
A gazdák folyamatosan a földeken vannak
Fotó: Cseh Gábor / Forrás: MW

– Rendkívüli ez az időjárás, és azt látjuk, hogy a növények ezzel a tartós 17 fokkal mind beindultak. Kell a tápanyag utánpótlás, sőt, ha ilyen idő marad, lassan már azon kell gondolkodni, hogy a gyomirtást is el kell végezni. Még naptár szerint is tél van, de a gazdálkodók nem a naptárt nézik, hanem a növények fejlettséget is, a szükségleteket, így kimentek a földekre, és megteszik a szükséges beavatkozásokat

 – mondta Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai elnöke. Hozzátette, ha ilyen időjárás marad, akkor az nem fog semmilyen gondot okozni a növényekben, de ha márciusban jön megint egy hó, vagy fagy, mint ahogy az az utóbbi években többször is megesett, akkor az komoly károkat fog okozni. A fagy hatására a növények gyökerei elszakadnak a talajtól, légüres tér keletkezik, amit a gazdák hengereléssel próbálnak megoldani, vagyis visszatömörítik a talajt a gyökerekhez. Most a gazdálkodók egy picit kivárnak, mert nem tudni, hogy milyen idő lesz az elkövetkezendő hetekben. Ha például gyomirtózás után üt be a fagy, akkor a szer nem ért semmit.

A pocok is nyomás alatt tartja a gazdákat

További problémát okoz a pocok elszaporodása, mely például a Véménd, Palotabozsok, Feked környéki földeken okoz nagy nyomást most, de van olyan terület is – mint a tíz kilométerrel odébb lévő sombereki földek – ahol szerencsére már összeomlott a pocokgradáció.  

A pocok elleni védekezést az utóbbi években nagyon szigorúan veszik, a kijuttatandó szer használatához külön eseti engedélyt kell kérni, és a növényorvos határozza meg a járatsűrűségből, hogy mennyi szer adható ki. A területen nem lehet szétszórni a szert, csak a lyukakba lehet helyezni, majd pár nap elteltével az elpusztult állatokat be kell gyűjteni. Ezután a megmaradt irtószerrel is el kell számolni a hivatal felé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában