Fejlesztés

2024.03.26. 16:20

Évente több millió kilowattóra energiát takarít meg a kormányhivatal

Jelentős energiamegtakarítást elérve zárult a Baranya Vármegyei Kormányhivatal épületeinek épületenergetikai fejlesztése című pályázat. Az éves szinten több mint 2 millió kilowattóra megtakarítást eredményező beruházásokat a kormányhivatal az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alapból biztosított 1,5 milliárd forintból valósíthatta meg.

Bama.hu

Fotó: Alex Yeung

A projekt – összesen 86 hónapon át zajló – megvalósítási időszaka alatt az energiahatékonyság fokozására irányuló, jelentős energiamegtakarítást eredményező beruházások, tevékenységek megvalósításával a Baranya Vármegyei Kormányhivatal nagyban hozzájárult Magyarország energiabiztonságának megteremtéséhez, valamint a Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Tervben kitűzött célok eléréséhez.

A projekt keretében a Kormányhivatal 36 különböző épületében valósított meg olyan, az energiahatékonyság javítását célzó beruházásokat, amelyeknek köszönhetően javultak az ingatlanok hőtechnikai adottságai, megújultak a fűtési, hűtési, szellőztetési és világítási rendszerei. Ezek mellett a kormányhivatal – napelemes rendszerek kiépítésével – növelni tudta a megújuló energiaforrások felhasználásának arányát, ami további jelentős energia-megtakarítást eredményezett. A projekt keretében megvalósított fejlesztések nyomán a kormányhivatal évente összesen 2 029 082 kWh primerenergia-fogyasztáscsökkenést ért el az épületeiben.

A fejlesztéssel érintett épületek tekintetében összesen 9 helyszínen cseréltek nyílászárókat, 20 épületben történt kazáncserére, 8 ingatlan esetében az épülethatároló szerkezetek utólagos hőszigetelésre, 27 épületen napelemes rendszer kiépítésére, 10 ingatlanban hőszivattyús rendszer kialakítására, 3 helyszínen pedig a világítás korszerűsítésére került sor.

Az energiamegtakarítást eredményező beruházások a kormányhivatal tíz járásából nyolcat érintettek, így Pécsett huszonegy, Siklóson öt, Szigetváron három, Komlón kettő, Szentlőrincen, Mohácson, Sellyén, Villányban és Bólyban egy-egy épület felújítására került sor - derül ki a kormányhivatal közleményéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában