Felvételi

2024.03.19. 20:00

PTE-n is megnövekedett az érdeklődés a pedagógusképzés iránt

Közel 121 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, a PTE-re maximum 6300-an kerülhetnek be idén állami ösztöndíjjal. A felsőoktatási felvételi jelentkezési eljárás legfrissebb eredményeit a közelmúltban jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Fotó: Löffler Péter

A 2024. szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre 120.990-en jelentkeztek - hozta nyilvánosságra a minap az Oktatási Hivatal. Mint kiemelték, a tavalyi évhez képest erősödött a vidéki egyetemek iránti érdeklődés. Az átlagnál jobban nőtt az érdeklődés az MTMI képzések, azaz a műszaki, informatika, természettudományi képzési területek szakjai iránt, valamint az agrár, a pedagógusképzés, az orvos- és egészségtudomány képzési területek iránt is.

Felsőoktatás: rengetegen adták be idén is a jelentkezésüket
Felsőoktatás: rengetegen adták be idén is a jelentkezésüket
Fotó: fongbeerredhot

A pécsi felsőoktatási kapacitásszámok

A felvi.hu-n a 2024 szeptemberében induló képzéssekkel kapcsolatban már megtekinthetőek az egyetemek kapacitásszámai is. Ennek alapján láthatjuk, hogy a Pécsi Tudományegyetem összkapacitása állami ösztöndíjas formában 6308 fő. Ha ezt képzési területekre lebontjuk, láthatjuk, hogy melyikre hány főt vehetnek fel. Agrár: 49, bölcsészettudomány: 592, gazdaságtudományok: 801, informatika: 247, jogi: 81, műszaki: 515, művészet: 204, művészetközvetítés: 7, orvos- és egészségtudomány: 1502, pedagógusképzés: 1679, sporttudomány: 254, társadalomtudomány: 154, természettudomány: 223 fő a maximális felvehető létszám. 

Mint arról a PTE a közelmúltban tájékoztatta hírportálunkat, az egyetem egy helyet javítva tavalyi pozícióján, immár a negyedik legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézmény az első helyes jelentkezések számait tekintve. Fedeles Tamás, oktatási rektorhelyettes a PTE közleményében hívta fel rá a figyelmet, hogy a PTE-re jelentkezők száma az országos változásokhoz hasonlóan csökkent. A jelentkezések száma 7%-kal, míg az első helyes jelentkezők száma 10%-kal lett kevesebb a tavalyinál.

– A legnépszerűbb szakok rangsora szinte változatlan, az alapképzésen a pszichológia, az ápolás és betegellátás, a gazdálkodás és menedzsment, a mérnökinformatikus, az építészmérnök szakok, az osztatlan képzéseknél az általános orvos és a jogász, a mesterképzéseken az építész, a pszichológia és a vezetés és szervezés szakok a legnépszerűbbek

 – foglalták össze.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a pedagógusképzés iránt megnövekedett az érdeklődés, idén 17%-kal többen jelentkeztek pedagógusképzésre a PTE-n, mint tavaly. A ponthatárokat nagy valószínűséggel 2024. július 24-én hirdetik majd ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában