Bama.hu videó

2024.03.01. 07:00

Paprika minden mennyiségben kerülhet a magyarok asztalára (videó)

Kinek mi jut eszébe Kaliforniáról? Sokaknak Malibu, Arnold Schwarzenegger, a homokos strandok, a pálmafák, a Disneyland és a Pécsi Vásárcsarnok pultjain is fellelhető kaliforniai paprika, amelyek élén színeikkel rögtön vonzzák a vásárlók tekintetét.

Czeczon Enikő

A héten már elég volt egy kiskabát reggel, ami azért is jó, mert ha ellátogatunk a Pécsi Vásárcsarnokba, akkor kevésbé izzadunk meg a vásárolt termékektől – kenyér, tojás, paprika, paradicsom, hús és még sorolhatnánk roskadozó szatyrok cipekedése közben.  

paprika, piac, pécs
A paprika mellett a zöldségzöld is keresett termék 
Fotó: Löffler Péter

Az élénk színű kaliforniai paprika is hirdeti a tavasz beköszöntét

Igazi tavaszi hangulat uralkodott a csarnokban. És nemcsak azért, mert az élénk színek a megújulás évszakának jöttét hirdették, hanem azért is, mert az emberek sokkal többet mosolyogtak, és nevetgéltek. A közérzetünk valamiért a csúcsra tört azokon a napokon, amikor finoman simogatnak minket az enyhe, de meleg napsugarak. Talán ezért is esett a választás a kalforniai paprikára, ami sokak szerint egy vidám zöldség, főleg a színei miatt.  

A kaliforniai paprika önmagában és más ételekben is megállja a helyét, leginkább talán azért, mert könnyed, édes íze és roppanós húsa van. 

A kaliforniai paprika nevét egyértelműen azért kapta, mert ez az Amerikai Egyesült Államokban a legnagyobb területen termelt paprika, amelynek több száz változata is létezik. Színük változatos, általában piros, citromsárga, narancssárga és zöld színben pompáznak, amelynek mindennapi fogyasztása kifejezetten előnyös. A jótékony hatásainak listája hosszú, fel sem lehet sorolni itt az összeset, csak néhányat: magas a C-vitamin tartalma, gyulladáscsökkentő hatása van, csökkenti a koleszterinszintet, fájdalomcsillapító, B6 vitamin gazdagsága miatt segíti az idegrendszer normális működését, ami a stresszes mindennapokban igen fontos. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában