Gomolyfelhők

2023.05.24. 08:20

Zápor, zivatar zavarhatja meg a nyárias időjárást

A reggeli, délelőtti órákig az erősen felhős égből elszórtan lehet még záporeső.

zs. j.

Fotó: Evgeny Atamanenko

Általában sok napsütésre számíthatunk, de erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, a gomolyfelhők pedig időszakosan jobban össze is állhatnak. Zápor, zivatar több helyen, legkisebb eséllyel az Észak-Dunántúlon alakulhat ki. Az északnyugati, északi szél nagyobb területen megélénkül, zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Késő estére 15 és 19 fok közé hűl le a levegő, írja az Országos Meteorológia Szolgálat.

Várható időjárás (Forrás: koponyeg.hu)

Szerda

A reggeli, délelőtti órákig az erősen felhős égből elszórtan lehet még záporeső. Déltől északnyugat felől egyre nagyobb területen süt ki a nap, azonban keleten még ekkor is lehetnek záporok, zivatarok. Nyárias meleg lesz országszerte. Eleinte erős lehet az északnyugati szél.

Csütörtök

A sok napsütés mellett gomolyfelhők jelennek meg az égen, de zápor csak elvétve fordul elő. Az északnyugati szél élénk marad. A maximum-hőmérséklet 23-24 fok körül valószínű.

Péntek

Észak felől gyakran megnövekszik a gomolyfelhőzet, de zápor csak elszórtan fordul elő. Az északi szél többfelé lesz erős. 21-26 fok várható.

Szombat és vasárnap
Mindkét nap sok napsütésre van kilátás gomolyfelhőkkel. Zápor, zivatar csupán néhol alakul ki. 20 és 27 fok közötti értékeket mérhetünk délutánonként.

Orvosmeteorológia (Forrás: koponyeg.hu)

Fronthatás nem terheli szervezetünket. Nyárias, kellemes hőmérsékletű időre számíthatunk. A frontra érzékenyek kissé fellélegezhetnek, jelentősebb egészségi állapotot befolyásoló időjárási tényezőre nem kell számítani. A szórványosan előforduló záporok, zivatarok környezetében fülledtté válhat a levegő, mely leginkább a légzőszervi és szív-érrendszeri betegségben szenvedőket viselheti meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!