NEM szabad a vásár

2022.06.09. 20:06

Elszabadultak a rendszámtáblák városszerte

A közösségi médiát elosztották a jóakarók képei, akik a talált táblákat szeretnék visszajuttatni jogos tulajdonosának.

bama.hu

Fotó: Shutterstock

Ahogy arról mi is beszámoltunk, hatalmas felhőszakadás csapott le Pécsre, aminek következtében akár térdig érő villámárvizek is keletkeztek. A közösségi médiát elárasztották a fotók a kialakult helyzetről, és rengeteg rendszámról. Az autókról feltehetőleg a zúdulú víztömeg mosta le a meglazult azonosító táblákat, a segítők pedig hol máshol, mint ott keresnek nekik gazdát.

A dolog felvet néhány kérdést, például, hogy szabályos-e ez a megoldás?

Ha nem, akkor mit kell tenni ezekkel a táblákkal?

Ha elveszett rendszámot keresünk, kihez fordulhatunk?

Sőt, mi van akkor, ha valaki jogtalanul akarja birtokolni valaki más rendszámát?

Előzetes információink szerint nyitvatartási időben, tehát délután négy óráig a kormányablakok veszik át ezeket, utána pedig a rendőrség is átveheti, jegyzőkönyvvel, s később ők juttatják el a kormányablakba. A rendszámtábla pótlása több, mint tízezer forint, így nem véletlenül hálásak azon tulajdonosok, akik eme hétköznapi hőstettnek hála spórolják meg ezt az összeget.

Kérdéseinkkel megkerestük az illetékes hatóságokat.

FRISSÍTÉS - Rendőrség válaszolt az ügyben!

Kérjük, hogy aki a tegnapi viharos esőzés következtében leesett rendszámtáblát talált, azt ne a közösségi médiában történő megosztással próbálja visszajuttatni a tulajdonosnak, mert az jogi szempontból több problémát is felvethet.

Természetesen dicséretes a segítő szándék, azonban így könnyen sérülhetnek a személyhez fűződő jogok, illetve jogosulatlan adatkezelést is megvalósíthat a jószándékú találó. A megtalálók sokszor nem tudják, hogy a talált dolog – fő szabály szerint 8 napon belül történő – le nem adása törvénysértő. Az eset lehet jogtalan elsajátítás, de lehet lopás is, az elkövetővel szemben pedig eljárást indíthatnak a rendőrök.

A talált táblák leadhatók bármelyik kormányablakban, ha azonban olyan időpontban adnák le, amikor az zárva van, a rendőrség átveszi a táblákat, és intézkedik a tulajdonosnak történő visszajuttatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában