Kokain eladásából akartak pénzt szerezni

2023.01.30. 16:54

Két nagyobb ügyet tárgyal a Pécsi Ítélőtábla, kábítószerről és vesztegetésről lesz szó

Zsigmond József

A kép illusztráció

Fotó: Gazdag Mihály

A héten két nagyobb ügyet tárgyal a Pécsi Ítélőtábla. Kedden egy férfi és egy nő áll a bíróság elé, a vád ellenük, hogy 2021-ben kábítószert hoztak be hazánkba külföldről. A Kaposvári Törvényszék korábban a vádlottakat már elítélte, 5-5 év fegyházra, ami ellen az ügyészség a vádlottak terhére, hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabásáért, a vádlottak és védőik enyhítésért jelentettek be fellebbezést, így ügyük a Pécsi Ítélőtáblára került.

A Kaposvári Törvényszék közleménye szerint a magyar férfi és román élettársnője Németországban élt, ahol nehéz anyagi helyzetbe kerültek. A kiutat abban látták, hogy alkalmi jelleggel kábítószert vásárolnak, amit Magyarországon értékesítenének. 2021. július 25-én németországi lakóhelyükön összesen 928 gramm extasy tablettát és 2 gramm kokaint vettek.

A vádlottak az extasy tablettát, illetve a kokaint a személygépkocsijuk hátsó ülésére helyezték, majd elindultak Magyarországra. Az autót Barcsnál állították meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói a Barcsi Rendőrkapitányság járőreivel. A kocsi átvizsgálásakor megtalálták a kábítószert, és a rendőrök félmillió forintnak megfelelő eurót is lefoglaltak.

A másik ügy, amit a Pécsi Ítélőtáblán szerdán tárgyalnak, hamis útlevelekről szól. A vádlottak 2015-ben elhatározták, hogy külföldi állampolgárok részére valótlan tartalmú magyar útlevelek kiállításával tesznek szert jövedelemre. Ezt úgy kívánták megvalósítani, hogy az Európai Unión kívüli állampolgárok részére magyar állampolgárok személyi adataival készíttetnek útleveleket oly módon, hogy kormányhivatalnokokat megvesztegetve állíttatják ki azokat.

Volt akinek az volt a feladata, hogy honosított magyar állampolgárok hatósági igazolványait, honosítási okiratait szerezzék meg, vagy olyan kormánytisztviselők felkutatása, akik hajlandóak voltak közreműködni a valótlan tartalmú útlevelek kiállításában. A Pécsi Törvényszék korábbi ítélete (többek között börtön, pénzbírság, vagyon elkobzás) ellen a vádlottak és védőik enyhítésért, felmentésért nyújtottak be fellebbezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában