A rendőrségnek lépnie kellett

2023.04.09. 13:39

Sok panasz érkezett a száguldozó lovaskocsik miatt

Zs. J.

A kép illusztráció

Fotó: Nagy Lajos

Az ember mindig szeretett száguldozni. Ahogy fejlődött a közlekedés, úgy jelentek meg a problémák is. Nem volt ritka a száguldozó lovaskocsi, kerékpáros, autós. Cikkünkben a 19. század végén és a 20. század elején történt kirívó esetekkel foglalkozunk.

A baranyai napilapok már a 19. század végétől foglalkoztak a gyorshajtás problematikájával. A kezdetekben a lovaskocsik okoztak gondokat. Volt olyan eset, amikor egy lovaskocsi végigszáguldozott a mostani Nagy Lajos király útján, de többször fordult elő, hogy a korzózó járókelőket ijesztette meg a Széchenyi téren vagy a Király utcán egy-egy magánfogat. A rendőrségnek lépnie kellett, mivel sok panasz érkezett a száguldozó lovaskocsik miatt. A rendőrség úgy döntött, hogy az 1900-as évek őszétől új táblákat helyeznek ki a szűk belvárosi utcákban, amik arra figyelmeztették a kocsisokat, hogy csak lépésben szabad haladniuk.

Később, a 20. század elején újabb panaszözön árasztotta el az akkori városházát, és a rendőrséget. A pécsi polgárok panaszai a biciklisekről szóltak, mivel kisebb-nagyobb balesetek történtek, melyeket a gyorsan száguldó kerékpárosok okoztak. A város vezetői a rendőrséggel konzultálva arra jutottak, hogy szankcionálni, büntetni kell a gyorshajtó kerékpárosokat. Rendeletet is elfogadtak, hogy pénzbüntetéssel sújtják azokat, akik biciklivel száguldoznak, ám mint a lapok írtak róla,  ezt a szabályt nem nagyon alkalmazták a rendőrök.

Az 1920-as évek közepétől az autó lassan kiszorította a lovaskocsikat, és a beszámolókból kitűnik, egyre több baleset történt a száguldozó autósok miatt. Volt olyan eset, az 1942 decemberében, mikor egy pécsi utcán egy szászvári férfit ütött el egy teherkocsi. A balesetről így számoltak be: „A szászvári férfi, Vokó József két társával sétált az utcán, amikor mögöttük feltűnt egy szélsebesen száguldó teherautó. Vokónak annyi ideje sem volt, hogy félreugorjon. A teherkocsi a férfit nyolc méteren keresztül vonszolta. A sofőr nem állt meg, tovább hajtott. A férfit súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.”

A rendőrség a túlságosan gyorsan közlekedő autósok sofőrjeit pénzbüntetéssel büntette, ám ez sem javított a közlekedési morálon. Az egyik baranyai lap egy külföldi példát hozott fel követendő példaként. A lap leírta, hogy a zágrábi rendőrök  minden szabálytalan autóst megállítottak, és kieresztették a levegőt a négy kerékből. A baranyai lapok áttekintéséből az látszik, ezt a példát a magyar rendőrök nem vették át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában