Megrázó hír

2023.08.06. 20:10

Nem kímélte a gólyákat az ormánsági jégverés

A július 21-i vihart követően a nemzeti park természetvédelmi őrének segítségével négy településen járt a MME Baranya Megyei Csoportja – olvasható a közleményben.

Bama.hu

Forrás: MME Baranya Megyei Csoportja

Fotó: Ingola Eszter

Marócsán, a jégverés által legsúlyosabban érintett községben a fiókák menthetetlennek bizonyultak, az összes elpusztult. Az egyik szülőmadarat kihűlve, sokkos állapotban találták meg a vízelvezető árokban. A kákicsi fészekből is kivert egy fiókát a szél, teteme a villanyoszlop alatt hevert, de a fészek másik négy fiókája túlélte a vihart.

Csányoszróban 1 öreg madarat vert le a jég az egyik fészeknél, egy másik helyen pedig egy kiesett fiókát fogtak be a helyiek. Ez a két madár Sellyén gyors állatorvosi ellátásban részesült, és ezt követően szállították el. Hiricsen a szél ledöntötte a fészket a villanyoszlopról. Az egyik fióka még idejében ki tudott repülni, de kettő a törmelék alatt lelte halálát. A negyedik fióka viszonylag épségben megúszta, befogása után szintén Szigetvárra került.

A mentőközpontba került gólyáknak szerencsére súlyos, töréses sérüléseik nem voltak, csak a zúzódásaikat kellett kezelni. Enyhe agyrázkódásaikat is hamar kiheverték. A legsúlyosabb sérüléseket szenvedő öreg gólyák regenerálódtak a leghamarabb, őket már szabadon engedték, és az egyik Nagycsányból korábban bekerült fióka is elrepült. Jelenleg még két fiókáról gondoskodnak, de rövidesen ők is visszanyerik szabadságukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában