Verés és kihűlés vezetett az idős nő halálához

2024.01.24. 09:00

Tagadta bűnösségét a férfi, akit anyja megölésével vádolnak

Kedden tartottak a Pécsi Törvényszéken előkészítő ülést abban az emberölési ügyben, amelyben a vád szerint egy baranyai férfi előbb brutálisan megverte saját idős, beteg édesanyját, majd napokig magára hagyta a fűtetlen szobában, ezért a nő hónapokkal később meghalt.

Bama.hu

Fotó: LightField Studios

A vádirat szerint a vádlott férfi együtt élt édesanyjával, az idős sértettel egy Baranya megyei településen egy nagyon elhanyagolt, leromlott állapotú lakásban. A házban a sértett egy olyan szobát használt, amelyben nem volt fűtés. A sértett idős kora és – mint a bíróság fogalmazott - „sorsszerű megbetegedései” járássegítő eszköz, úgynevezett rollátor, azaz kerekes járókeret segítségével tudott csak közlekedni. A sértetthez gondozónő járt, aki az idős asszonyt 2021. december 20. napján látta utoljára, a vádlott ekkor, ahogy korábban többször is ingerült állapotban volt – ismertette a törvényszék.

Ezt követően 2021. december 21. és december 23. között a vádlott elhanyagolta édesanyja élelmezését, a sem fűtésről nem gondoskodott, ezen felül bántalmazta is őt. Ököllel megütötte az arcát, a karjait megragadva megrántotta és mivel a sértett a konyhában elesett, a vádlott a karjánál fogva vonszolta, rugdosta, a járását segítő rollátort hozzávágta, végül édesanyját az általa lakott szoba padlóján, lenge öltözetben fekve hagyta – részletezte a bíróság.

A törvényszéki tájékoztatás szerint a vádlott a gondozónőt december 21., 22. és 23. napjain nem engedte be a házba, így végül a gondozónő értesítette a tűzoltókat, akik december 23-án, a vádlott heves ellenállása ellenére bementek az épületbe és mentőt hívtak az idős asszonyhoz.

A sértett a gondos kórházi kezelés ellenére 2022. február 22-én meghalt. Az általa elszenvedett sérülések – orrcsont törés, jobboldal vállficam, felkarcsont törés, többszörös vérbeszűrődések és fagyási sérülések mindkét lábának ujjain - egészséges személynél nem jártak volna halálos eredménnyel, azonban a halálához hozzájárult az, hogy napokig a fűtetlen szobában, a földön feküdt – közölte a törvényszék.

Barkaszi Attila, a Pécsi Törvényszék szóvivője hírportálunknak elmondta, hogy az előkészítő ülésen a vádlott tagadta bűnösségét, ezért a büntetőügy tárgyalása bizonyítási eljárással folytatódik. A következő tárgyaláson a bíróság mintegy tíz tanút tervez meghallgatni – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában