Kötelessésünk megállni

2024.03.12. 09:00

A cserbenhagyásos balesetnek súlyos következményei lehetnek

Az elmúlt egy évben több alkalommal is számoltunk be arról, hogy a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság szemtanúkat vagy éppenséggel a baleset okozóját keresik.

Czeczon Enikő

Fotó: Tricky_Shark

A rendőrség Facebook-oldalán hívja fel a figyelmet arra, hogy közúti baleset esetén a balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, segítséget nyújtani és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.

Hogyha valaki nem tesz eleget ennek, az cserbenhagyást követ el, és büntetés szabható ki rá. A police.hu egyik cikkében olvasható az, hogyha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, cserbenhagyás vétségét követi el, mely egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

De  súlyosabb a helyzet, hogyha olyan személy, aki - észleli (bárki) a balesetet, - nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült, vagy olyan személynek, akinek élete, testi épsége közvetlen veszélyben van. Ilyenkor segítségnyújtás elmulasztása vétséget követ el, ami alapesetben két évig, avagy a sérülés súlyosságától függően akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A baranyai rendőrség  arról is tájékoztatást ad posztjában, hogyha valaki megsérül a balesetben, haladéktalanul hívni kell a 112-őt.

Nagyon fontos, hogy senki se menjen el úgy baleset mellett, hogy nem győződött meg arról, hogy valaki van-e ott, aki sérült vagy segítségre szorul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában