Ne legyél áldozat

2024.05.26. 09:06

Védd magad az online zaklatások ellen!

Hatrészes sorozatunkban az internetes veszélyekre hívjuk fel a figyelmet, és tanácsokat adunk a biztonságos online jelenlétre - részletezi a police.hu.

Bama.hu

Képünk illusztráció

Forrás: pixabay.com

Mi számít zaklatásnak?

A zaklatást több tényező is megkülönbözteti az egyszeri, alkalmi bántalmazástól, konfliktushelyzettől. Elszenvedője folyamatosan bizonytalannak érezheti magát az ismétlődő, visszatérően sértő, bántalmazó, félelmet keltő magatartástól, háborgatástól. Ez együtt járhat az erőviszonyok súlyosabb eltolódásával is. Az online térben megvalósuló zaklatás is hasonló dinamikájú, de ott még az arctalanság is tovább bonyolítja a helyzetet, valamint az, hogy időben is korlátlanabb, hiszen például az iskolai tanítási hét befejeztével is tovább folytatódhat, aminek egy egész közösség is részese lehet.

 

Mit tehetünk, ha internetes zaklatás áldozataivá váltunk?

Ha azt tapasztaljuk, hogy átalakult a gyermekünk viselkedése, zártabbá, figyelmetlenebbé, kedvetlenebbé vált, gyanakodjunk! A szülők részéről a bizalmi viszony – amelyről már korábban volt szó – nagyon fontos, és nem egyszeri, nagy elbeszélgetésre gondolok, hanem folyamatos figyelemre. Beszélgessünk vele, ismerjük meg a gondolatait, a problémáit! Ha szükséges, beszéljünk az osztályfőnökkel és a barátaival is! Tudatosítsuk benne, hogy van megoldás! Tisztában kell lennie azzal, hogy ami egyszer felkerült a hálózatra, az ott is marad, és azzal is, hogy milyen jogsértéseket lehet elkövetni és azoknak mik lehetnek a következményei! A Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-vonala a 116-111-es hívószámon az egész országból ingyen és anonim módon elérhető. Több olyan szervezet és oldal is van, amely segít eligazodni abban is, hogyan biztosíthatjuk jogaink érvényesülését, illetőleg segítenek megtenni a szükséges lépéseket. Ha pedig olyan esemény történt velünk (pl. bűncselekmény), ami azonnali rendőri intézkedést igényel, az ingyenes segélyhívó számot (112) kell tárcsázni, illetőleg tegyünk feljelentést!

 

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában