Rádiómúzeum

2018.01.15. 14:44

Párban gyűjtik a régi, szép különlegességeket

Valódi különlegességnek számító rádiómúzeum működik Lánycsókon, a Muck Lajos utcában, már 2005 óta.

D. Zs. (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

Megálmodója és megalkotója Kálmán Tamás és felesége, Ibolya, akik a máig gyűjtik a régiségeket, s már körülbelül ötszáz készüléket jegyeznek.

Az egész egy lomtalanítással kezdődött, amikor is Kálmán Tamás (képünkön), volt főnöke, meg szeretett volna válni néhány régiségtől.

– Amikor megláttam, hogy a szeméttelepen végezné egy igazi kincs, egy régi rádió, megesett rajta a szívem, s hazavittem. Megszereltem, megtisztítottam, leporoltam, s ki tudja hány év után, ismét megszólalt. Ekkor döntöttem, hogy gyűjtésbe kezdek – kezdte Tamás.

Innen nem volt megállás, jöttek az újabb és újabb készülékek. Immár körülbelül ötszáz darabot számolnak, s három helyiségben gyűjtik őket.

– Kezdetben pakoltuk őket a padlásra, a szuterénbe, a műhelyben a polcokra, de kinőtték a helyet. Így fogalmazódott meg bennünk a feleségemmel a gondolat, hogy tegyük közkinccsé gyűjteményünket, s alapítsuk meg a rádiómúzeumot.

A különleges helyen nem csak rádiók, hanem többek között lemezjátszók, magnetofonok, gramofonok, telefonok, fényképezőgépek is helyet kaptak, viszont zömmel régi asztali rádiókat tekinthetünk meg.

A gyűjtemény tagjai közül nem mindegyik működik, de van olyan, amely Kálmán Tamás keze munkájának köszönhetően újra megszólalt.

– A legtöbb készülék kontakthibásan érkezik, ezeket én mindig megjavítom. Addig nem kerülnek ki a polcra, amíg meg nem tisztítottam őket. A javításukhoz kell egy fajta szakértelem, és ha sikerül egyet megszólaltatnom, az mindig örömmel tölt el.

Az egyik legrégebbi rádió 1944-ből származik, ám nem mindegyiknek tudja megállapítani a korát, s így lehet, hogy még ennél régebbivel is találkozhatunk a gyűjteményben.

A készülékek minimális részét vásárolta a házaspár, s volt, hogy Kálmán Tamás a feleségétől is kapott egy-egy darabot ajándékba.

Sokan az ingyenes múzeumlátogatásért hálából adnak újabb darabokat.

– A környező településekről is már sokat kaptunk, Bólyból, Dunaszekcsőről is származnak rádiók, de érkeztek már külföldről is, Svájcból, illetve Ausztriából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!