Pécs

2018.03.22. 07:00

Megőrizték a pécsi nyomdászat 245 évének különleges emlékeit

A város nyomdatörténete több mint kétszáz éves, és a szakma jeles szakemberei, Borsy Károly és Balázs András összegyűjtötték az utókornak a terület legfontosabb helyi értékeit, dokumentumait. Ebből nyílt most tárlat a Baranya Megyei Levéltárban, melyről az anyag gondozójával, Borsy Judittal beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

– Balázs András a Dunántúli Napló tördelőszerkesztője volt másfél évvel ezelőtti haláláig. De ki volt Borsy Károly?

– Az édesapám, aki a pécsi Szikra Nyomda könyvtermelési vezetőjeként ment nyugdíjba 1977-ben. A tárlat történeti részét, a nyomtatványokat, dokumentumokat ő szedte össze, a gépészeti, tárgyi emlékeket pedig Balázs András.

– Hogy született a Borsy-gyűjtemény?

– Édesapámnak sokan ismerték a szenvedélyét, így bárki, aki talált valami régi nyomdai kiadványt Pécs-Baranya történetéből, az már jött is vele hozzánk. Az első pécsi nyomda kétszáz éves évfordulójára, 1973-ra könyvet is írt a helyi nyomdászat történetéről. Aztán 2003-as halála után már nekem hozták el a régi nyomdászati anyagokat.

– Akkor kislányként is egy múzeumban élt?

– Valóban tele volt velük a lakás, csak képeslapból 127 ezer darabot adtunk át később a levéltárnak.

– Mit tett mindehhez Balázs András?

– Fontos nyomdaeszközöket, hatalmas sajtót, betűszekrényt, kéziszerszámokat és vitrineket, paravánokat is gyártott a kiállításhoz.

– Jól tudom, hogy nem először látható már ez az összeállítás?

– Három éve a Ferencesek utcájában volt egy bemutató, mely később a Levéltár Király utca 11. szám alatti épületébe költözött, egy emeleti lakásba, most pedig ugyanitt, de a raktárban látható. Tudni kell azt is, hogy van egy állandó mag, amit alkalmanként időszakos elemekkel aktualizálunk. Tavaly például a reformáció 500. évfordulójához igazítottuk, most pedig az 1848-as szabadságharc 170 éves jubileumához.

– Mennyire végleges ez a hely, és állandó a tárlat?

– A gyűjtemény most csak előzetes bejelentkezés alapján tekinthető meg. Úgy gondolom azonban, van iránta kellő érdeklődés és jelentkeztek fiatalok is, hogy vinnék tovább az anyagot. Remélem sikerül egyszer stabil, állandó múzeumot létrehozni, ahol a raktáron lévő még egyszer ennyi anyagból is sok minden bemutatható.

– Örökölte a gyűjtőszenvedélyt?

– Igen, de sokkal kisebb tételben: ugyanis én névjegyekkel foglalkozom. Neves egyházi személyek, híres emberek névjegyeit gyűjtöm, melynek az alapját ugyancsak édesapám teremtette meg. Emellett különleges kinézetű névjegyeket is megőrzök. S van még egy érdekes hobbim, a férjemmel végigjárjuk az Országos Kéktúrát. Két éve kezdtük, s bebarangoltuk már Észak-Magyarországot Írottkőtől Sátoraljaújhelyig, úgy 1200 kilométernyi útvonalat, most pedig a további 1500 kilométer következik az Alföldön és a Dunántúlon.

Öt gyermeke van

Borsy Judit 1957-ben született Pécsett. A Leőwey Gimnáziumban érettségizett, Szegeden a JATE-n magyar-francia-latin szakon diplomázott, majd az ELTE-n a levéltár szakot is elvégezte. Pécsi iskolákban tanított, 1984 óta dolgozik a Levéltárban. Fő kutatási területe az 1848 előtti megyei és pécsi iratok, valamint az uradalmak. Férje Nagy Imre Gábor, a Levéltár igazgató-helyettese, öt gyermekük van. Emese (30) orvos, Noémi (28) jogász, Blanka (27) finn-magyar szakon diplomázott, Viktor (25) a Corvinus Egyetemen most végez, Kornél (23) a pécsi közgázra jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!