népegészségügy

2018.03.18. 20:00

Nincsenek várólisták, helybe jöhet az orvos

A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat!” elnevezésű országos program tíz új szűrőbusza járja az országot, amelyek közül nemrég egyet Pécsen, Uránvárosban tesztelhettek a jelentkezők.

Hajdu Zsolt

Már a 11 órás kezdés előtt is többen toporogtak az uránvárosi Szilárd Leó park szomszédságában parkoló, országjáró szűrőbusz előtt. Az egyik hölgy elmondta, minden alkalmat felhasznál, hogy ellenőriztesse a vérnyomását, egy másik sorban álló pedig a festékes anyajegyei állapotára volt kíváncsi.

Decsi István, Pécs alpolgármestere, Uránváros önkormányzati képviselője a szűrőbusz érkezése kapcsán egy újabb egészségügyi fejlesztést is bejelentett. Mint mondta, egy háromszázmillió forintos pályázatnak köszönhetően a Veress Endre úti rendelő is megújulhat, illetve új és korszerű eszközöket állíthatnak a gyógyítás szolgálatába az intézményben.

Ez a beruházás egy újabb állomása az elmúlt évek egészségügyi fejlesztései­nek, amelyek eredményeként a közeljövőben birtokukba vehetik a kertvárosi rendelőintézetet a betegek. Ezen túlmenően további hét rendelő újul meg Pécsen, illetve Uránvárosban, a posta szomszédságában is kialakítanak egy új rendelőintézetet a védőnői szolgálat irodáival. A fejlesztések összértéke eléri a másfél milliárd forintot.

Dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinika Központjának főigazgatója a népegészségügyi szűrővizsgálatok fontosságát említette. Mint mondta, sajnos a tapasztalatok szerint a szűrővizsgálatokat a lakosság kevésbé veszi igénybe. A klinikai központ a megfelelő személyzet biztosításával, az ismeretek átadásával, a szűrővizsgálatok elvégzésével igyekszik hozzájárulni a szűrővizsgálatok eredményességéhez, a lakosság egészségi állapotának javulásához. Nagyon fontos a gyógyítás szempontjából, hogy a betegséget már a kialakulás korai stádiumában felfedezzék, és megtehessék az orvosok a legfontosabb lépéseket, mert az időben felismert betegségek eredményesebben és hatékonyabban gyógyíthatók.

A szűrőbuszban elsősorban bőrgyógyászati szűrővizsgálatokat végeztek a szakemberek, illetve a táplálkozással és az életmóddal kapcsolatos tanácsokat adtak az érdeklődőknek. Dr. Tibold Antal, a Pécsi Tudományegyetem ÁOK Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központ vezetője elmondta, a tapasztalatok alapján az egyes betegségek kialakulása mindössze 25 százalékban múlik a genetikai adottságokon, 75 százaléka pedig a táplálkozástól, az életmódtól függ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!