Pécs

2018.04.14. 11:30

Iszaptól félnek a lakók

Iszapos, patkányokkal teli egyes kertvárosi társasházak alatt a közműalagút-folyosó – a lakók fertőzésveszélytől tartanak. A szolgáltató és az önkormányzat szerint a karbantartás a társasház feladata.

Wald Kata

Kertvárosban több társasház rendelkezik közművek elhelyezését szolgáló alagútfolyosókkal (KAF) – egyes épületekben, például a Visnya Ernő és Kenderföldi utcában, a Derék-réti, Kis-réti úton ezek iszaposak, patkányok lakják, a lakók fertőzésveszélytől tartanak. Érdekképviseletük szerint a karbantartás nem a lakóközösség feladata, költségeit nem is tudnák vállalni.

Mint azt Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének (LAKTÁSZ) baranyai elnöke kiemelte, több éve próbálják a szolgáltatóval és az önkormányzattal rendezni a problémát, tisztázni a KAF-ok tulajdonjogát – eredménytelenül. – A jelenlegi helyzet közegészségügyi problémákat vet fel, nem halasztható a megoldás – tette hozzá.

A probléma kapcsán a Tettye Forrásház Zrt. kiemelte, a vízszolgáltató a saját üzemeltetésében lévő vezetékszakaszokat a KAF-okban is tisztítja, tervszerűen karbantartja. A problémák a magánhálózatoknak minősülő KAF-okban jelentkeznek; ezeket a szakaszokat nem az eredetileg meghatározott biztonságtechnikai és műszaki előírásoknak megfelelően építették meg, ezért a szolgáltatók nem vették át üzemeltetésre, az ott lévő csövek nem közvezetékek. Ezen folyosószakaszok az ingatlanok részei, az a társasházi közösség felel értük és kell kezelnie, amelynek az ellátását szolgálják. A lakóközösség feladata a karbantartás, rágcsálógyérítés, csakúgy, mintha például a társasház közös tárolóiról lenne szó.

A pécsi városháza válaszában kiemelte, a LAKTÁSZ által kifogásolt alagsori folyosók nem minősülnek KAF-nak. Ezek a társasházak tulajdonában vannak az alapító okiratoknak megfelelően. A vezetékek több helyen elöregedtek, javításuk, esetleges cseréjük időszerűvé vált – ezek finanszírozása a lakóközösség feladata.

A cső a házé

A városháza tájékoztatása szerint minden szolgáltatás esetében a jogszabály más-más ponton tesz határt a köz- és a magánvezeték között. Úszótelkes épületnél, mint amilyen az érintett ingatlanok többsége, a szennyvíz- és ivóvízvezetékek közvezetéki határpontja a telekhatár – azaz a vezeték, ami a társasházak alsó szintjén végigfut és több épület szennyvízét összegyűjti, a társasház tulajdona.

Tervszerűen korszerűsít a szolgáltató

A pécsi szennyvízhálózat kevesebb mint két százaléka, 12 kilométernyi cső található közműalagút-folyosókban.

A többnyire Kertvárossal együtt épült régi acélvezetékek legnagyobb részét már kicserélték; ahol még szükséges, ott tervszerűen korszerűsít a szolgáltató. 2019-ben három helyszín kerül sorra a Tettye Forrásház Zrt. gördülő fejlesztési programja alapján. Ezek a kontrollált, megfelelően üzemeltetett, rendben tartott, mozgásérzékelőkkel felszerelt közműalagút-folyosók a lakossági összközműveket vezetik el a föld alatt: a víz- és szennyvízhálózaton kívül többek között távhőellátó vezetékek, elektromos és távközlési kábelek is futnak itt. A szolgáltatók rendszeresen ellenőrzik a saját hálózatukat, az alagutakat pedig (a magánhálózatoknak minősülő folyosók kivételével) a PÉTÁV Kft. működteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!