Baranyai körkép

2018.04.06. 14:00

Számos rekorddal büszkélkedhet Baranya megye

Kilencszáz hazai rekord van a Magyar Rekord Egyesület adatbázisában – ezúttal a legérdekesebb baranyai legeket gyűjtöttük össze.

Zsigmond József

Siklóson készítették el a leghosszabb kolbászt 2012. január közepén: 620 méter hosszan kígyózott a hagyományos disznótoros étel a nap végére. Közel 460 kilogramm befűszerezett darált mangalicahúst használtak fel a böllérverseny résztvevői.

Hétszázötven vízi csatázó

Magyarország eddigi legnagyobb vízipisztoly-csatáját rendezték meg a Szigetvári Gyógyfürdőben 2012 júniusában. A szervezők a helyi és környékbeli kis- és középiskolás diákokat hívták meg a közös fröcskölésre – hétszázötvennél is többen csatáztak egymással csaknem fél órán keresztül.

Maratoni bűvészrekord

Rodolfo előtt tisztelegve döntötte meg a bűvészkedés 30 óra 45 perces világrekordját Lui mágus 2013 májusában a siklósi fürdőben. A tíz órakor kezdődő kísérlet során 102 trükköt mutatott be. A művésznek óránként öt perc pihenőt engedélyeztek, amely nem számított bele az időbe.

Egy fecskendő, 116 nő

Három éve, húsvéthétfőn Szabadszentkirályon az önkéntes tűzoltók háromszáz liter vízzel locsoltak meg 116 hölgyet és asszonyt, akik önként vállalták a rekordkísérletben való részvételt. A tűzoltók egy fecskendősautóval érkeztek a helyszínre, a nők esőkabátban várták a frissítő vizet a focipályán.

A leghosszabb aszfaltrajz

Négyszázharminc diák ragadott krétát 2016 júniusában, hogy a Harkányt Siklóssal összekötő kerékpárutat rajzaikkal színesítsék. A résztvevőknek két óra állt rendelkezésre, hogy az ezernyolcszáz métert kipingálják. A kisiskolásokat a nagy meleg sem riasztotta vissza, hogy elkészítsék az ország leghosszabb aszfaltrajzát.

A legnagyobb gírosztál

Beírta magát a magyar rekordok történetébe Mészáros Csaba, a pécsi Remy Gyros büfé tulajdonosa, aki elkészítette az ország legnagyobb gírosztálját 2016 decemberében. A mesterszakács 53,9 kilós adagot szolgált fel. A hazai rekordhoz 26 kiló húst, 3,4 kiló házi burgonya chipszet, 2,9 kiló uborkát, 6,4 kiló salátát, 1,9 kiló hagymát, 5,1 kiló paradicsomot, és 5,1 kilónyi tzatziki öntetet használt fel.

Huszonöt órás csúszkálás

Tavaly január végén a siklósi termálfürdőben megdöntötték a maratoni csoportos csúszkálás váltórekordját. A helyszínre az Édes Élet című televíziós produkció stábja érkezett, Kucsera Gábor világbajnok kajakossal és a Magyarbólyi Labdarúgó Egyesület focistáival kiegészülve.

A rekordhoz 25 órán át egyfolytában valakinek csúsznia kellett a fürdőben.

Kirakókból képek születtek

Egy új magyar rekord került be a Magyar Rekordok adatbázisába a pécsi Bánki Donát Utcai Általános Iskola diákjai révén idén márciusban. A tanulók 588 puzzle-képet készítettek el három hónap alatt. Az alkotások az iskola falait díszítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!