szén-monoxid

2018.04.25. 20:00

Több lett a riasztás, kevesebb haláleset

Több mint tíz százalékkal emelkedett a szén-monoxid- mérgezéses esetek száma az elmúlt évben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint, ám a halálos kimenetelű riasztások száma csökkent.  

H. Zs.

A fűtési idény végén lapunk kérdésére összeállította a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos riasztásokat. Mint Fábián Lilla megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, a téli időszakban 110 alkalommal vonultak a tűzoltók szén-monoxid miatt. A riasztások közül 72 alkalommal berregett fel az érzékelő, ebből 40-szer tévesnek bizonyult a jelzés, így összességében 49 esetben volt ténylegesen összeköthető a káreset a szén-monoxiddal.

A szóvivő elmondta, egyre több otthonban szerelnek fel CO-érzékelőt, mely már a kis mennyiségű szén-monoxid-koncentrációt is érzékeli és azonnal riaszt, így a megfelelő intézkedések megtételével a legtöbb esetben elkerülhető a haláleset.

– A szén-monoxid-mérgezés elsősorban a tüzelőberendezés vagy a füstelvezető hibája, illetve rossz műszaki állapota miatt következhet be. Sok ember tudatában csak a földgázüzemű berendezéshez párosul a CO-mérgezés, holott minden nyílt lánggal működő fűtő, vízmelegítő vagy főzőeszköz használata során kialakulhat. Baranyában az esetek jelentős részében a szilárd tüzelőberendezés használata során is találkoztunk szén-monoxid jelenlétével. Tapasztalataink szerint az esetek többségében a füstelvezetők, a kémények nem megfelelő állapota okozza a szén-monoxid felhalmozódását.

A legfontosabb a megelőzés

A mérgezéses esetek megelőzésében jelentős szerepe van a nem szilárd égéstermékű fűtő- berendezések évenkénti felülvizsgálatának, valamint a füstelvezető – kémény – jogszabályban meghatározott, szükséges felülvizsgálatának. Fontos a nyílt égésterű tüzelőberendezések működtetése során a megfelelő mennyiségű levegő-utánpótlás. A szilárd üzemű tüzelő berendezések esetében fontos, hogy csak megfelelő tüzelőanyaggal fűtsenek a lakók, mellőzzék a szemét, ruhanemű, pillepalackok, műanyagok, gumik égetését, amely egyébként szabálytalan is. A megelőzés tekintetében fontos a szén-monoxid-érzékelők felszerelése – függetlenül attól, hogy mivel fűtenek –, mert ez nyújtja a legnagyobb biztonságot a lakók számára.

Tünetek a fejfájástól a halálig

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz, a vérben lévő oxigént megköti. A levegőben lévő CO mennyisége határozza meg a mérgezés súlyosságát, amely fejfájással kezdődik és halállal végződik.

A szén-monoxid-mérgezés első fázisában a gázt belélegző ember nyugtalan, zavart vagy kábult lesz, ugyanakkor fejfájás, szédülés, hányás léphet fel. A bőr időnként cseresznyepirossá színeződhet. A második szakaszban megjelennek az izomgörcsök a végtagokon, majd az egész testen, végül bekövetkezik az eszméletvesztés. Az eszméletlenné vált beteg hányhat is, ami fulladást okozhat. A harmadik szakaszban Izomellazulás, légzésbénulás a jellemző tünetek, majd bekövetkezik a halál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!