Szenvedély

2018.07.11. 14:00

Harminc éve a vendéglátásában dolgozik Kele Norbert, az „Illatos”

Rengetegen ismerik (szeretik), köszönhetően annak, hogy csaknem harminc éve dolgozik a vendéglátóiparban. Kele Norbertet annak idején így hívták: az „Illatos”.

K. Mayer Andrá[email protected]

– Amióta ismerem, a vendéglátóiparban dolgozik.

– Gyerekkoromban kezdtem, rokoni szálakon keresztül. A nagybátyám, Herich Frici nyitotta a régi Szliven éttermet, ahol esküvőket, vadászbálokat tartottak. Oda jártam segíteni, aztán bentragadtam.

– Jó néhány helyen összefutottunk már ...

– Pedig nem gyakran váltok. A Szliven mellett voltam a Tettye Étteremben, még a Maszler előtt, aztán a Ferencesek utcájában a Kupa Vendéglőben. Az egy remek hely volt, akkor még nagy volt az átmenő forgalom, mindenki ott sétált, fullra tele volt a négy asztal. A szakácsunk, Dévai Jani olyan kajákat készített, hogy sokan még ma is emlegetik. A tettyei velős májasért például volt, aki Pestről lejött. Leszólt, hogy hatkor indul, és rendel hat adagot savanyúsággal. Később aztán megfordultam a Kikeletben, ahol Gangel Zolival szakmailag az egyik legjobb brigádunk volt, dolgoztam a Hunyorban, a Palatinusban, valamint a Fregatt Arizonában.

– Belekóstolt a külföldi melóba is.

– Természetesen a pénz miatt mentem ki Ausztriába. Nem éreztem jól magam, így aztán ezt a vonalat hamar lezártam. Volt még egy nem túl nagy sikerű spanyol próbálkozásom. Egy barátom hívott ki Alicantéba, ám igazi magyaros történet volt, az egynegyede sem volt igaz annak, amit mondtak. Pedig a hely nagyon tetszett.

– A fia repked eleget, hiszen futballkapus, ahogy az édesapja is az volt. Nagy otthon a fociláz?

– Az édesapám a Pécsi Dózsáig jutott, Szabad Föld Kupa döntőt is játszottak. Nagyon szeretjük a futballt, a kedvenceim a spanyolok, de nem voltam tőlük elájulva a vébén. Most a horvátoknak szurkolok. Na meg a belgáknak, akik nem 0-0-t játszanak, hanem 3-2-t. Olyan, mint a régi idők focija, kapnak hármat, de lőnek hatot.

– Sokan a parfümök révén is ismerték Pécsett. „Illatos” volt a beceneve...

– Na igen! Amikor a Kupában dolgoztam, a németek márkával fizettek. Meg voltam őrülve a jobbnál jobb parfümökért. A Virág cuki melletti dollárboltban vettem magamnak valutáért. Minden nap más parfümöm volt... A haverok érezték rajtam az illatokat, például az Alain Delont, s rájöttek, ha kell nekik, elég, ha nekem szólnak. Azóta is imádom a nívós parfümöket. Nemrég találtam például egy olyat, amit vagy huszonhat éve nem láttam: Derrick a neve, mint a filmnek. Ez a szenvedély tehát megmaradt, mint ahogy a jó órák iránti vonzalom is.

Imádja a focit, mint ahogy a fia is

Görcsönyben nőtt fel, húszéves koráig ott lakott a most 47 éves Kele Norbert. Vendéglátóiparit végzett, s egész életében ebben a szakmában dolgozott – kivéve egy két-három éves kitérőt, amikor a pénzügyi szektorban helyezkedett el. Bár nem ment neki rosszul, hamar beleunt és abbahagyta. Imádja a futballt, annakidején a görcsönyi csapatban a megyei II. osztályban kapuskodott. Egy fia van, a 18 éves Dominik pedig a sport tekintetében édesapja útját járja: jelenleg a PEAC kapusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!