Baranyai Körkép

2018.08.31. 14:00

Esélyt kapnak a diplomára, indul a Diplomamentő program

Néhány hét múlva, szeptemberben indulnak a Diplomamentő II. program ingyenes nyelvtanfolyamai. A baranyai diákok három intézmény közül is választhatnak majd.

T. V.

A hónap elejétől új feltételekkel megvalósuló program célja továbbra is a nyelvvizsga hiányában diplomával nem rendelkező, de államvizsgájukat teljesített, hallgatói jogviszonyban már nem állók nyelvi képzésbe vonása. Angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvi képzésekre lehet jelentkezni, legalább B2-es nyelvi szintűre. A program a szakmai nyelvvizsga megszerzését is támogatja, több egyetemi szakon ugyanis ez a diplomaszerzés feltétele.

A Pécsi Tudományegyetemen a 2017-ben sikeresen záróvizsgázó mintegy 772 egyetemista (18 százalék) volt, akinek a sikeres záróvizsga időpontjában nem rendelkeztek a nyelvismeretet igazoló dokumentummal. Most nekik is van esélyük, a pályázati felhívást augusztus 24-én kiírták, a pályázatokat elektronikus pályázati felületen lehet majd benyújtani. A pályázati felület megnyitásának tervezett időpontja szeptember harmadika, hétfő, 14 óra. A programban együttműködő képző intézmények listája megyénkénti és nyelvenkénti bontásban az interneten, az OFA Nonprofit Kft. oldalán megtekinthető – a Baranya megyei diákok három intézmény közül is választhatnak. A regisztrációval és a pályázat benyújtásával kapcsolatos kérdéseket a [email protected] e-mail-címen tehetik fel a diákok.

A nyelvi képzéseknek 2019. december 31-ig kell befejeződniük, a képzési támogatás mértéke maximum 300 ezer Ft/fő. A támogatottaknak legkésőbb 2020. március 31-ig kell bemutatniuk a megszerzett nyelvvizsga bizonyítványukat és az az alapján kiadott diplomájukat. Amennyiben ez nem történik meg, a teljes támogatási összeget vissza kell fizetniük.

Salamon Bianka idén államvizsgázott a PTE-n, nyelvvizsgája megszerzése folyamatban van.

– A Diplomamentő program jó lehetőség – mondta el lapunknak. – Néha olyan érzés volt az egyetemi évek alatt, mintha annyira nem sulykolnák az idegen nyelv tanulását annak ellenére, hogy nyelvvizsga nélkül nincs diploma. Persze érthető, hiszen feltételezik, hogy érettségi után már mindenki rendelkezik ilyen papírral. A támogatás segédkezet nyújthat azok számára, akik a nyelvvizsgát eddig anyagilag nem engedhették meg maguknak. Személy szerint élnék a programmal a fentiek tükrében.

Visszaadják a vizsgadíjat

A kormány azzal is támogatja a sikeres nyelvtanulást, hogy 2018-tól ingyenessé tette az első nyelvvizsgák megszerzését a 35 év alattiak számára. A támogatást a bizonyítvány kiállításától számított egy éven belül kell igényelni, a Magyar Államkincstárnál postai úton vagy e-mailen keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!