Rendkívüli ember

2018.08.26. 11:30

Orgonára énekel a család

Dr. Kopjár Gábort a baranyaiak leginkább templomi orgonaversenyekről ismerik, pedig civilben sem hétköznapi ember: háziorvos, a vasút szakma foglalkozás-egészségügyi igazgatóhelyettese, a PTE ÁOK Alapellátási Intézetének oktatója, akit szakmai tevékenységéért augusztus 20-án Magyar Ezüst Érdemkereszttel jutalmaztak.

Mészáros B. Endre

– Igaz, hogy a díjhoz több jubileum is kapcsolódik?

– Idén leszek 70 éves, 45 éve vagyok orvos, és ebből 30 esztendőt a vasútegészségügynél töltöttem. Korábban foglalkozás-egészségügyi igazgatóként 70 üzemorvos munkáját irányítottam az országban, s egy éve igazgatóhelyettes vagyok.

– Mi volt a vasút előtt?

– Közegészség- és járványtannal foglalkoztam az ÁNTSZ-nél, majd üzemorvosként dolgoztam a Vendéglátó Vállalatnál, a Sörgyárban, a Hőerőműnél, meg ahol kellett a városban.

– Miért veszélyes üzem a MÁV?

– Egyrészt jelentős a váltó műszakban dolgozók száma, sok a szabadban végzett nehéz fizikai munka, a balesetveszély. Másrészt pedig vannak olyan munkahelyek, ahol toxikus anyagokat is használnak.

– Mekkora a vasúti praxisa?

– Jelenleg úgy 1200 dolgozó tartozik hozzám. S mivel a vasútegészségügy sokat változott az elmúlt 10 évben, egy jegyzetet készítünk kollegáimmal, melyben a pályaalkalmassági vizsgálatokhoz nyújtunk segítséget. A háziorvosi praxisban pedig 1700 emberről gondoskodunk munkatársaimmal.

– Az orgonahangszer mikor jött képbe?

– Nyolcadik osztályosként szüleim vásároltak egy zongorát, Vadas Gábor zongora- és orgonaművésztől pedig igen sokat tanultam a hangszerről, az orgonáról a zeneelméletből.

– Mikor és hol kezdődött az aktív zenei pályája?

– Egyetemista koromban kottát lapoztam, regisztráltam a neves orgonaművészeknek. 1967-től tagja lettem a Pécsi Kamarakórusnak, 1981-től pedig az „állandó orgonakísérőjük” voltam. Módom volt önálló templomi koncerteken is orgonálni, majd együtt muzsikálni feleségemmel, Komáromi Alice-szal és lányunkkal, Kopjár Anikóval, akikkel a zeneirodalom legszebb duettjeit adtuk elő. Továbbá húsz éve tagja vagyok a Muzsikáló Egészségügyiek csapatának, és koncertjeinkkel az egész országot bejárjuk.

– Mikor hallhatjuk legközelebb?

– Most ugyan volt egy kis szünet, de év végére már tervezünk egy újabb családi fellépést.

Immár nyolc éve aktív nyugdíjas

Dr. Kopjár Gábor 1948-ban született Pécsett. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen diplomázott általános orvosként, majd közegészségtan-járványtan, üzemorvostan és háziorvostan szakvizsgát tett. Nyolc évet töltött az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál, hat évig a város üzemorvosa volt. 1988-tól a Vasútegészségügy orvosa (nyolc éve nyugdíjasként végzi háziorvosi, foglalkozás-egészségügyi feladatait). Felesége Komáromi Alice és leányuk, Anikó énektanárok, fiuk, Szilárd épületgépész-mérnök. Öt unokájuk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!