Komló

2018.08.16. 11:30

Teljesen megújulva várják a gyerekeket az óvodák

Hamarosan véget ér az elmúlt évek legnagyobb óvodafejlesztési projektje: a legtöbb intézményben a felújítási munkákkal már végeztek a szakemberek, az új játékok telepítésére is két héten belül mindenütt sor kerül.

Wald Kata

Dr‡gakert, Szab— Ferenc sportb’r—, f—lia, reform‡tus —voda, Vad‡sz P‡l ki‡ll’t—terem, a v‡ros fogata

Két héten belül befejeződik az elmúlt évek legnagyobb, nyolc ingatlant érintő óvodafejlesztési projektje a városban – mint ismeretes, 120 millió forintos európai uniós forrásból a Komlói Városi Óvoda valamennyi tagintézménye és a bölcsőde is megújul.

Az építési-felújítási munkákkal szinte már minden intézményben elkészültek, a szilvásiban és a kökönyösiben folyik még az építkezés, a nyári szünet végére, augusztus 21-re azonban ezekkel a feladatokkal is végeznek. Az eredeti tervekben szereplő beruházásokra az uniós támogatás csak részben volt elegendő, az önkormányzat így több mint tízmillió forinttal egészítette ki a pályázati forrást.

Kültéri és belső átalakítások egyaránt részei valamennyi beruházásnak: az udvarokon jellemzően tereprendezés, térkő burkolatok kialakítása, füvesítés történt, de a gyerekek komfortja és biztonsága érdekében lépcsőket, kerítéseket is építettek vagy újítottak fel több óvodában. A szilvásiban és a kökönyösiben a teljes elektromos hálózatot is újra cserélik, előbbi konyháját is korszerűsítik, akadálymentesítik.

A bölcsőde is teljesen megújul a projekt részeként, az intézményben ezen a héten fejeződnek be a munkálatok. Fő cél az udvar komfortosabbá tétele, ennek érdekében megoldják a csapadékvíz-elvezetési problémákat és egy nagyobb felületen füvesítenek. Az épület körüli töredezett, balesetveszélyes járda helyére térkő burkolat kerül, és újra cserélik többek közt az ovihoz átjárást biztosító kaput. A kinti kézmosási lehetőséget új falikúttal biztosítanák, és árnyékolókat, párakapukat is kialakítanak. A nagy felületű támfal színesre festése szintén része a terveknek, csakúgy, mint egy fedett babakocsi- és játéktároló építése. Mindezek mellett új szekrényekkel és játékokkal is gazdagodik a bölcsőde.

Új játékokat egyébként az óvodák is kapnak, előzetes igényfelmérés szerint bel- és kültérieket egyaránt. A leglátványosabb darab Mecsekjánosiban épül: az udvaron álló fa köré igazi mesekastélyt húznak fel toronnyal, híddal, csúszdával. Augusztus 21-ig az eszközök is kivétel nélkül a helyükre kerülnek.

A beruházással a férőhelyek száma is bővült

A katolikus Szent Bernadett Óvoda infrastrukturális fejlesztésére a fenntartó Pécsi Egyházmegye mintegy 300 millió forint támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A beruházás eredményeként teljesen újjáépült az intézmény és megszépült a játszóudvara – a gyerekek nemrégiben már birtokba is vehették a létesítményt. A fejlesztésnek köszönhetően a korábbi 75 férőhely mellett az intézmény további 25 fő 3–6 éves gyermek ellátását tudja biztosítani. A projekt a Pécsi Egyházmegye és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal konzorciumában valósult meg, a beruházás új munkahelyeket is teremtett a városban két óvodapedagógus és egy dajka számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!