Görcsöny

2018.09.29. 17:30

Kossuth-díjas építész tervezte a színpompás kis kerti pavilont

Évente egyszer-kétszer találkozhatunk az országos média hírfolyamában a kis baranyai település nevével. Rendszerint valamilyen különleges szobor-, hídavató miatt kerül a média érdeklődésének középpontjába.

Zs. J.

Szeptember végi látogatásunkkor láthattuk, újra egy érdekesség készül a kistelepülésen. A katolikus templommal átellenben állt egy eléggé elhanyagolt önkormányzati terület. A napokban serényen dolgoztak a közmunkások a helyszínen, járdát ástak, betontömböket bontottak és a háttérben már állt a fából készült, stílusos kerti pavilon, melyet Dévényi Sándor Kossuth-díjas, a Nemzet Művésze, Prima Primissima díjas építész tervezett.

– A tervek szerint a pavilont október 23-án avatjuk

– mondta el a polgármester. – Addig a járdát és a pakolót térkövezzük. A beruházás a közmunkaprogram keretén belül, pályázati pénzből valósul meg.

Az önkormányzat jó kapcsolatokat ápol a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karával. A pavilon környékét a tájépítész végzős hallgatói fogják kialakítani, akik a helyi önkormányzati gyümölcsös kertjében rengeteget segítenek.

Néhány évvel ezelőtt Miskolcon a perecesi városrészben valakik „Ganxsta Zolee híd” feliratú táblát helyeztek ki, ám nem sokáig maradt a helyén, az egyik cég leszereltette. A hídavatás ötletét felkarolta Koncz István, a görcsönyi polgármester, és 2010-ben a zenész jelenlétében avatták fel az első Ganxsta-hidat. A településen szobrot kapott Demjén Rózsi, a Pannónia motorkerékpár és a terek is különleges nevet viselnek: Unicum tér, Rundó-körforgalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!