Pécs

2018.09.17. 07:00

Másfél milliárdból születik újjá a régészeti múzeum

Hamarosan újra kinyithat a 2009-ben bezárt pécsi régészeti múzeum. A modern kiállítóterem 1,5 milliárd forintból valósulhat meg. Jelenleg a közbeszerzés zajlik, a győztes kiválasztása után indulhat az építkezés.

Zs. J.

Fotó: Löffler Péter

A múzeumot 1950-ben hozták létre, ez volt akkor az ország első modern régészeti kiállítása. Tartalmazta mindazt az anyagot, ami a század elejétől 1945-ig a megye területén előkerült. Az évek alatt a múzeum anyaga megduplázódott. Míg 1945-ben 20 ezer, 1970-ben már mintegy 90 ezer tárgy volt a múzeum birtokában. A Széchenyi téri régi épületet később lebontották, és 1970-re átalakították.

Közben fokozatosan gyarapodott a múzeum állománya. Az autópálya építésekor újabb régészeti leletek kerültek elő, ám a kincs a nagyközönség előtt rejtve maradt, hisz az épület 2009-ben bezárt. A múzeum leletanyaga pedig egy raktározási célra kiürített – korábbi iskolaként funkcionáló – épületben nyert ideiglenes elhelyezést.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése után Pécs egyik legnagyobb attrakciója lett volna az új Régészeti Múzeum kiállítóterme. Az elnyert pályázatot később le kellett mondani: a határidők eltolódása, a tervek módosítása és nem utolsósorban a költségek jelentős növekedése miatt. Később újabb tervek születtek és most úgy néz ki, hamarosan az építkezés is elindulhat.

Mint már megírtuk, a pécsi közgyűlés korábban döntött arról, hogy fejlesztési forrásból, 1,5 milliárd forintból felújítja a méltatlan állapotban lévő épületet.

– Az elmúlt hónapokban lezajlott a tervezési fázis, a közbeszerzési eljárás pedig folyik már, jelenleg az ajánlattételi szakaszban van az eljárás. A kivitelezési munka megkezdésére az eredményes közbeszerzés után kerülhet sor – mondta el lapunk megkeresésére Őri László alpolgármester. – A projekt keretében mintegy 1,5 milliárd forintból újul meg a múzeum épülete, teljesen új kiállítási tematikát, belsőépítészeti megjelenést kap a múzeum épülete, melynek keretében az udvart is beépítik a szakemberek

A fejlesztés teljes egészében európai uniós támogatásból valósulhat meg. Az épület kívül-belül megújul, beleértve a gépészetet is. A létrejövő régészeti kiállítás tartalmát megfelelő interaktív szemléltetési eszközökkel teszik még érdekesebbé, helyet kapnak benne a Pécsi Értéktár elemei is. A fejlesztés során még a jelenlegi belső udvart is lefedik, a pince eddig kihasználatlan tereit is hasznosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!