Pécs

2018.10.17. 11:50

Csaknem hetven színben pompázott az eozin

Ingyenes családi programokkal egybekötött, tárlatvezetést tartottak nemrég Pécsett, a Zsolnay-negyedben. Míg az egészen kicsiket kézműves foglalkozások várták, a felnőttek megtekinthették a Gyugyi-gyűjteményt.

Bátonyi Donát

Dr. Gyugyi László gyűjtötte össze a világ minden pontjáról a Zsolnay Gyár aranykorából származó díszkerámiákat. Majd a több mint hatszáz darabos kollekciója felét Pécs városának ajándékozta, hogy mindenki számára látható legyen. Így jött létre a Sikorski házban ma megtekinthető gyűjtemény, amely évről évre bővül.

A kiállításon az 1870–1930 közötti időből kis sorozatban készült termékeket láthatunk. Ebben az időszakban minden forma-, dekor-, technikai színváltozatból legfeljebb néhány készült. A gyűjtő két, kivitelben szembetűnően különböző, ám eredetében megegyező periódusra, az 1878–1885-ös korai historizmusra és az 1898–1908-as szecessziós időszakra összpontosította figyelmét.

Zsolnay Vilmos találmányai többek között az úgynevezett porcelánfajansz és az épületdíszítésre alkalmazott fagyálló pirogránit, ami forradalminak számított abban az időben. Azonban talán a leghíresebb az eozinnak nevezett lüszteres máz technika volt.

Ha egy pécsinek felteszik a kérdést, milyen színű az eozin, szinte kivétel nélkül azt mondják, hogy zöld. Kevesen tudják, de az első ilyen technikával készült tárgyak mélyvörösek voltak, majd később kikísérleteztek újabb hatvannyolc színt. Végül az olajos zöld motívum maradt meg a köztudatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!