Változtattak

2018.10.25. 11:30

Titkos lett a traffipax: bárhol, bármikor mérhetik a sebességet a rendőrök

A sebesség-ellenőrzés szigorítása érdekében tett intézkedések egyik elemeként nem nyilvánosak többé a traffipaxok tervezett helyszínei.

Miholics Zoltán

Úgy látszik, a hivatalos szervek úgy gondolják, hogy sokan csak akkor tartják be a sebességhatárokat, amikor éppen kamerába mosolyognak.

Ennek az elképzelésnek némiképp ellentmond a néhány napja a bama.hu-n meghirdetett szavazásunk, melyben olvasóink majd kétharmada úgy nyilatkozott, hogy eddig is betartotta a szabályokat, azaz nem érinti őket az ügy. A válaszadók ötöde felháborodását fejezte ki a megfelelő tájékoztatás elmaradása miatt, 14 százalék pedig a vállát vonogatta: mérjenek csak, mobilos applikációjuk, mindenféle kütyüjük segítségével jó előre értesülve, felkészülten várják az ellenőrzést. Elgondolkodtató, hogy a bírságot elkerülendő sebességcsökkentés az utolsó helyen végzett, 6 százalékkal.

Ha százból tényleg csak hat embert vesz rá, hogy általánosságban lassítson a tempóján, csak mert nem tud utánanézni, hol mérnek, akkor a rendőrség ezzel az egy intézkedéssel nem valószínű, hogy eléri azon célját, hogy a romló baleseti statisztikákon javítsanak, a halálesetek számának emelkedését megállítsák.

Mindenesetre nem ez az egyetlen eszköz, amit bevetnek ennek érdekében. A traffipaxok immáron inkognitóban történő kihelyezésén túl megkezdték a civil autók bevetésével történő közlekedési ellenőrzéseket, melynek során nemcsak sebességet mérnek, de figyelik a szabálytalan előzéseket, a piroson való áthajtást, a leállósáv szabálytalan használatát, és mindent, ami súlyos balesethez vezethet.

Emellett dolgoznak az átlagsebesség-mérés rendszerének bevezetésén is, mellyel azt akarják kiküszöbölni, hogy az autósok kizárólag a fix és mobil traffipaxok környékén tartsák be a sebességkorlátot.

Hogy mindez eredményre vezet-e, a jövő titka. Ami biztos, hogy nem ezzel fogják meggyőzni azokat, akik úgy vélik, nem önmagában a gyorshajtással van a gond, hanem azzal, amikor valaki nem az útviszonyoknak, a képességeinek, az időjárás sajátosságainak megfelelően vezet.

Györkös Gábor (Pécs): – Nem vagyok naprakész a témában, őszintén szólva nem is tudtam róla. Méhészkedéssel foglalkozom, erdőben többet járok, mint autóúton, úgyhogy nem nagyon érint a dolog. Ráadásul lassú járművel közlekedek, egyébként sem szoktam összevissza száguldozni. Ha lenne egy motorom, akkor talán, de annak mindig sáros lenne a rendszámtáblája…

Turós Izabella (Pécs): – A magam részéről annak a híve vagyok, hogy a rendőrség jelezze előre, mert különben úgy tűnhet, hogy csak a büntetés a lényeg. Ha az emberek tudják, hogy hol vannak kint, oda szoktak figyelni. Máskülönben nem fogja visszatartani az embereket semmi a gyorshajtástól, mert a többség abban fog bízni, hogy hátha elkerüli a traffipaxot.

Reith János (Somberek):

– Egyetértek a döntéssel, mert annyi vaddisznó jár az utakon! Hiába megyek én becsületesen, ha az, aki szemben jön, fittyet hány a szabályokra. Abban van az igazi veszély. Az autópályán is jogos, mert ha előzés előtt belenézek a tükörbe, egyáltalán nem biztos, hogy időben észreveszem, aki a 130 helyett majdnem kétszázzal veret utánam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!