beruházás

2018.12.21. 11:34

Átadták Pécs legújabb útját, mecsekoldali folyosó nyílt a belvárosra

Átadták a közel 450 millió forintból megvalósult új bálicsi összekötő utat. Az útszakasz két oldalán járda húzódik, mely előtt 69 kis facsemetét és a közeljövőben több ezer cserjét ültetnek el.

bama.hu

Tavasszal kezdődött Pécsett, a Petőfi Sándor utca és a Kodály Zoltán utca kereszteződésében lévő körforgalom és a Bálicsi út közötti új összekötőút építése. A beruházás közel négyszázötvenmillió forintba került, mely során egy négyszáz méteres útszakaszt épített a Strabag Zrt. A kígyózó útszakaszt pénteken nyitották meg a forgalom előtt. Az úttest két oldalán járda halad, mely mellett hatvankilenc kis fát ültettek, és tavasszal több ezer cserjét telepítenek, ami még zöldebbé teszi a környéket.

Mint Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, a Bálicsi utat és a körforgalmat összekötő új úttal megkönnyítik, gyorsítják a Mecsekoldalon lakók bejutását a városba. Kiemelte, hogy a mintegy egymilliárd forintos mecsekoldali útfejlesztés egy fontos eleme készült most el. Hangsúlyozta, hogy idén jelentős útfejlesztések zajlottak a városban. A Magaslati úton már befejeződött, a Surányin lassan a végéhez közelednek a munkák, míg az Angster út 2019 elején újulhat meg. Szeptemberre befejeződött az Árpádfelüljáró felújítása, továbbá átadták az M60-as autópálya végcsomópontja és a Pellérdi út közötti, Pécs-Péterpusztát érintő megújult útszakaszt. Páva Zsolt megköszönte azon lakosok türelmét, akiknek gondokat okozott az építkezés.

Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy míg Magyarországon 1000 lakosra közel 300 gépkocsi jut, addig a Mecsekoldalban ez a duplája. Ehhez a forgalomhoz alkalmazkodni kellett. Mint elmondta, már korábban is készültek tervek a bekötőútra, ám azok csak most tudtak realizálódni. Elmondta, hogy a pécsiek igényeit a kormány jelentős mértékben támogatta, hiszen közös céljaink megvalósításához a miniszterelnökségtől mintegy egymilliárdos támogatást biztosított a mecsekoldali utak felújítására. Hoppál Péter kiemelte, ez a beruházás arra is jó példa, hogy a gazdasági támogatásból nemcsak Budapest és környéke, hanem a vidék is részesül.

A busz a régi nyomvonalon közlekedik

A közlekedést segítendő a Bálicsi út régi nyomvonala változatlanul fennmarad, így a hegyoldalról leérkező forgalom megoszlik a régi, elsősorban a nyugati városrészek felé vezető és az új, belváros felé vezető irányba. Az új útszakasz forgalomba helyezésével a Rókusalja utcában kialakult tranzitforgalom megszűnik, mivel a Bálicsi út felé felvezető szakasz a jövőben a gépkocsi közlekedés elől elzárt út lesz. A 37-es buszjárat pedig továbbra is az Édesanyák útját érintve fog haladni.

Az új útszakaszon két helyen gyalogátkelőhely is létesült. Egy a körforgalom északi ágában, egy pedig a Damjanich utca kereszteződésénél. Az útépítés részeként kétoldali járda, csapadékvíz-elvezető rendszer és közvilágítás is kiépült. A pécsi városháza bízik abban, hogy egy olyan megújult területe lesz Pécsnek a Rókusdomb, amely megőrizte eddigi értékeit és egy új funkcióval a környező területek életét is jobbá teszi. A Pollack-strand a jövőben is üzemel, a forgalom elől zajvédő fal védi majd.

Címkék#mecsekoldal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!