Mohács–Budapest

2019.01.17. 10:40

A busójárást bemutató kiállítás nyílt Budapesten

A busójárás megújuló hagyományát bemutató kiállítás nyílt a hétvégén a budapesti Hagyományok Háza Kallós Zoltán termében.

M.B.

A március 5-ig nyitva tartó nagyszabású tárlaton népi iparművészek és busóálarc-faragó mesterek munkái mellett megtekinthetők Répásy Zsolt fotós utóbbi években készült képei, amelyeken keresztül a látogatók betekintést kapnak az UNESCO által szellemi kulturális örökségként elismert mohácsi busójárás különleges és bensőséges világába.

Répásy Zsolt fotográfus busó témájú munkái közül korábban az amerikai National Geographic egyet az év legjobb 50 fotója közé választott. A veszprémi születésű Répásy Zsolt fotósként bejárta már a fél világot, számos cikke, képriportja, publikációja jelent már meg. Tavaly Mohácson is volt kiállítása.

– Elsősorban, sőt szinte kizárólag embereket fotózok, közösségeket, népcsoportokat a saját kulturális környezetükben, életterükben – mesélte lapunknak tavaly adott interjújában a fotós. – Mindig az ember érdekel, és a kulturális öröksége, illetve az, hogy erre hogyan vigyáz, hogy ápolja, hogy viszi tovább, hogy tartja fent.

A fotográfus szívesen járja a világot és készít képeket érdekes emberekről, helyekről. Mohácson szintén többször járt, nagyon szeret ide visszatérni. Úgy fogalmaz hazajár. – Gyerekkoromban voltam először busójáráson a 80-as években. Már akkor elvarázsolt, de igazából négy éve, amikor egy fotós barátommal eljöttünk megint a Busók földjére és teljesen véletlenül belecsöppentem a hétfői házalásba – előtte nem is tudtam, hogy ilyen létezik – valójában akkor szerettem bele a hangulatába, az egész eseménybe.

Zsolt először öt éve fotózta a busójárást, azóta minden évben új ötletekkel tér vissza, hogy megörökítse azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!