Baranyai körkép

2019.01.08. 16:10

Egyre többen a neten adják el megunt holmijaikat

Ami az egyik embernek nem kell, a másiknak igazi kincs lehet.

M. R.

Emiatt sokan kihasználják az internet adta lehetőségeket, és online adják el megunt, már nem használt ruháikat, játékaikat, könyveiket. Sokan csak egy-két dolgot bocsátanak áruba, de vannak, akik nagyobb mennyiségű megunt dolgot dobnak az online piacra. Felmerülhet a kérdés, az eladások után vajon kell-e adózni.

A jó hír, hogy egy átlagos felhasználónak nem kell attól félnie, hogy bármilyen adókötelezettség terhelné. A jogszabály szerint, ha az eladásokból származó bevétel nem éri el az évi 600 ezer forintot, a magánszemélyeknek nem keletkezik adóköteles jövedelme. Akkor sem kell törődni az szja-fizetéssel, amennyiben az értékesítésekből származó jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot. Abban az esetben, ha a jövedelem nagyobb ennél az összegnél, az eladónak 16 százalék szja-t kell fizetni. Fontos különbséget tenni a bevétel és a jövedelem között. A bevétel az az összeg, amit a termékért kapunk, vagyis a vételár. A jövedelem a bevétel igazolható költségekkel csökkentett része.

Ez a szabály csak azokra érvényes, akik nem üzletszerűen végzik az eladást. Ez annyit jelent, hogy aki az otthonában található ruhákat, könyveket és egyéb ingóságokat alkalomszerűen értékesíti, az nem végez gazdasági tevékenységet. Azonban, akik azért vásárolnak, hogy a beszerzett dolgokat rendszeresen meghirdessék és értékesítsék, azoknak már több dologra is figyelni kell az adózás kapcsán.

A legfontosabb tehát, hogy ha meg szeretnénk szabadulni pár holmitól, ami már évek óta a szekrény mélyén hever, nagy eséllyel nem kell aggódnunk az adófizetés miatt. Nagyon nehéz annyi ruhát vagy könyvet eladni, hogy abból adóköteles bevételt szerezzünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!