utánajártunk

2019.02.21. 07:00

Nem bánnak kesztyűs kézzel minden helyen a hússal, a pékáruval

Védőkesztyű nélkül nyúlnak a pultban lévő húsáruhoz az eladók – panaszolta több olvasónk is az elmúlt időszakban. Sokaknak a pékségekben, illetve hipermarketek önkiszolgáló pékárus részlegénél vannak negatív tapasztalataik.

W. K.

A levélíró kifogásaira az üzletben mindössze annyi volt a kioktató jellegű válasz, hogy nincs mitől tartani, hisz a különböző baktériumok a sütés és főzés során úgyis elpusztulnak.

A pékáruk kiszolgálásával kapcsolatban is egyre több a panasz: volt, hogy piszkos volt az eladó ruhája – mintha csak egy autószerelő műhelyben lenne az ember, írta egy olvasónk. Arra is akad példa, hogy a bolti alkalmazott kesztyűt – vagy legalább egy műanyag zacskót – sem húzott a kezére, úgy tette a zacskóba a kiflit, majd vette át a pénzt a vevőtől. Volt aki azt panaszolta, hogy néha a helyben sütött termékeket úgy csúsztatják be a kínáló kosárba a hipermarketben, hogy azok egy része a földre hullik.

A felvetett problémákkal kapcsolatban a Baranya Megyei Kormányhivatal a következőkről tájékoztatta lapunkat: Minden élelmiszer-előállítással, -forgalmazással foglalkozó kereskedelmi egységnek rendelkeznie kell olyan hatékony élelmiszerbiztonsági rendszerrel, amely meghatározza az élelmiszer kezelésével kapcsolatos jellemző veszélyeket, kockázatokat és a megelőzésül szolgáló intézkedéseket. Ezek a szabályozó dokumentumok tartalmazzák a személyi és környezeti higiéniára vonatkozó előírásokat is.

A hatóság várja a bejelentéseket

A személyi higiéniának kettős célja van: az élelmiszer megóvása, valamint a dolgozók egészségének védelme. Ehhez mindenütt biztosítani kell a megfelelő tárgyi feltételeket, például védő-, illetve munkaruhát, kesztyűt, hajhálót, kézmosási, kézfertőtlenítési lehetőségeket

Az élelmiszerbiztonsági hatóság a kereskedelmi egységek (pl. pékségek, boltok, üzletek) ellenőrzése során minden esetben vizsgálja a személyi higiéniával kapcsolatos előírások meglétét, és hogy ezeket betartják-e az érintettek. Amennyiben hibát, szabálytalanságot észlelnek a szakemberek, kötelezik az üzemeltetőt ennek kijavítására, a helyes gyakorlat betartására, magasabb kockázatú szabálytalanság esetén pedig bírságot szabnak ki.

Ha a vásárlók azt tapasztalják, hogy egy adott üzlet nem tartja be azokat a higiéniai szabályokat, melyekkel az élelmiszer megvédhető a kórokozóktól, szennyező anyagoktól, bejelentést tehetnek az élelmiszerbiztonsági hatóságnál. Ezeket az eseteket a kormányhivatal munkatársai kivizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!