Fürge róka lábak

2019.03.10. 07:00

Élelemszerzés miatt jönnek be a rókák a belvárosba

Egyre többször bukkan fel róka a városban, legutóbb Pécsett, a belváros közelében is láttak egy példányt. A szakemberek szerint a vadállatok többsége nem veszett, ennek ellenére ne közelítsük meg őket.

Szabó Dániel

A városok elsősorban az emberek igényeit hivatottak kiszolgálni, azonban nem csupán számunkra biztosítanak ideális lakókörnyezetet, a pécsi belvárosban a rókák okoznak felfordulást az éjszaka során. Igaz, csekély az esélye, hogy egy esti séta alkalmával rókával találkozzunk, azonban nem lehetetlen. A nem megfelelően elzárt élelmiszer-hulladék ugyanis csábító csemegét jelent számukra.

A veszettség napjainkban már kevésbé jelent problémát, hála a rendszeres immunizálási akcióknak. Ennek ellenére továbbra sem érdemes rókát simogatnunk, ugyanis a veszettség helyét átvette a rühesség.

Nagy Máté, a Véméndi Nimród Vt. hivatásos vadásza elmondta, miért is választják a vadállatok a zsúfolt várost a biztonságos erdő helyett.

– A téli időszakban az erdők és a mezők táplálékban szegények, ezért vadfajaink gyakran a lakott területekre kényszerülnek élelmet keresni.

A ragadozók törekednek a legkevesebb energia felhasználásával táplálékot szerezni, hiszen ebben az időszakban, amikor saját teste felmelegítésére is energiát használ, egy sikertelen vadászat akár az életébe is kerülhet – mondja Nagy Máté.

– Nagyon kevés esetben előfordulhat ugyan a veszettség gyanúja, azonban jobb az elővigyázatosság. A vaddisznót szintén a gyomra viszi az emberek közé, hisz az ételmaradék mindenevőként finom falatot jelent számára. Így télen a leggyakoribb a megjelenésük a városban. Azonban nem állandósíthatunk, hiszen a kölyöknevelés idején a rókák szívesen lopják a tyúkudvar lakóit, a cél ugyanaz, minél könnyebben, minél több zsákmányt szerezni az utódoknak – tájékoztatott Nagy Máté.

A szakember hozzátette, főként a fiatal, tapasztalatlan példányok merészkednek az emberek közelébe.

A legrosszabb lakótárs a nyest

Az egyik legbosszantóbb lakótárs kétségkívül a nyest. Igaz, csak elvétve, de akad belőle Pécsett is. Elsősorban padlásokra költözik be és méretéhez képest igen nagy zajt tud csapni. Éjszaka vadászik, ezért rettentően idegesíti a háztulajdonosokat, akik aludni szeretnének. Ugyanis ha nyest szaladgál a padláson, zeng tőle az egész ház. Ha kicsinyei is vannak, a mászkálása egész éjszaka tart, mert folyamatosan hordja a táplálékot az utódok számára. Beköltözésének másik kellemetlen jele lehet, ha érthetetlen okból az egyik reggel nem indul az addig kifogástalanul működő autó: a nyest ugyanis előszeretettel mászik be a parkoló gépkocsikba, és keresgélés közben szétrágja az autó elektromos vezetékeit.

A legegyszerűbb módszer az elűzésére, ha felviszünk egy bekapcsolt rádiót a padlásra, és otthagyjuk – ugyanis nem szereti a zajt. Emellett már kapható ultrahangos nyestriasztó is pár ezer forintért, amely az emberi fül számára minimálisan hallható, magas frekvenciájú hangot ad ki.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!