Nem mind arany

2019.04.23. 20:00

Az ezüst számít a slágerszínnek az autók esetében

Egy pécsi, belvárosi utcán végigsétálva érdemes az ott parkoló autók színét is megnézni.

Mészáros Rita

Az elmúlt években folyamatosan emelkedett az autók száma megyénkben, 2017-ben már több mint 125 ezer személygépkocsi rótta az utakat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Az eladások tehát nőttek, a slágerszínek viszont nemigen változtak.

– Tapasztalataink szerint a legkeresettebbek az ezüst színű autók – mondta lapunknak Török Tamás, pécsi autókereskedő, a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének titkára. – A cégek sokszor fehér színűt választanak, míg a legkevésbé a sötétkékek fogytak. Természetesen minden vevő ízlése más, és ez számít igazán az autóvásárlásnál.

Ahogy a szakembertől megtudtuk, vannak olyan típusú autók, amelyekből inkább a színeseket keresik a vevők. Erre egy különleges, de igazán jó példa, hogy a Ferrariból leginkább a pirosat lehet eladni. Más autóknál előfordulhat, hogy ez a szín már nem annyira keresett. A gyártókra is jellemző, hogy folyamatosan figyelik a piacot, milyen autók fogynak, és eszerint fejlesztik a színskálájukat.

Az autók színe az ápolásuk miatt lehet fontos. Sokan azt gondolhatják, a világos színű autókat a legnehezebb tisztán tartani, ezeken látszik meg leginkább a kosz. Valójában ez pont ellenkezőleg van, egy fehér járművön sokkal jobban eltűnik a rárakódó porréteg, mint egy feketén.

Az autók átlagéletkora is érdekesen alakult, tíz év alatt elég sokat öregedett. A KSH adatai szerint 2007. év végén a járműállomány átlagéletkora közel 11 év volt, ez 2017-ben már csaknem elérte a 15 évet Baranyában.

A forgalomban lévő 125 ezer autó közül több mint 64 ezer hat és tizenöt év közötti, de közel 50 ezer 16 évnél idősebb. Ennek az lehet az oka, hogy az elmúlt években lendületbe jött a használtautó-piac, egyre többen keresik ezeket a járműveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!