Nem csak az ovisok kedvence

2019.04.24. 17:30

Mindig táblás házzal működik a Planetárium a Zsolnay Negyedben

A Zsolnay Kulturális Negyed egyik legnépszerűbb programsorozata a Planetáriumban zajlik.

Mészáros B. Endre

A Planetárium a Negyedben 180 millió forintos beruházásként született meg, a legkorszerűbb, számítógéppel vezérelt digitáriumot kapta (önmagában 25 millió forint volt az ára).

Mindez hét évvel ezelőtt történt, és már a berendezés korszerűsítésén kell gondolkodni. Mindemellett megérte a befektetés, mert két éven belül meghozta az árát, akkora az érdeklődés az itt látható, hallható csillagászati előadások iránt. Eredetileg egyetlen filmet vettek a szuper géphez, de az emberek sokkal inkább az élőszavas tudományos előadásokra vevők – összegez dr. Nagyváradi László, a PTE docense, a Planetárium vezetője.

Azt gondolnánk, a gyerekek fellegvára ez. Nos, az ovisok valóban állandó látogatók, a 3-6 éves korosztálynak két önálló ismeretterjesztő programot is kialakítottak. A 6-12 éveseknek további három előadás született, a Földdel kapcsolatos csillagászati ismeretekről, gravitációról, csillagképekről, idegen égboltokról, az űrkutatás történetéről.

Dr. Nagyváradi László kiemeli, az egyik leggyakoribb kérdés a fiataloktól, hogy mit jelent a súlytalanság?

Hogy nyelik ott le a falatot, miként húzzák le a WC-t, lehet-e szülni ilyen környezetben? Mint kiderül, kell a mesterséges gravitáció az embriónak, mert különben nem fejlődik ki rendesen a légzőszerve.

A legtöbb előadás azonban a 12 év felettieknek, vagyis a felnőttekhez szól, üstökösökről, galaxisokról, időszakos csillagászati eseményekről. A legmagasabb szintet pedig az egyetemisták csillagászati órái jelentik. A magyar planetáriumi történetből vett alapanyagokból, az egyetemen tanított csillagászat tárgyból állítják össze az új bemutatókat dr. Nagyváradi László és társai és eddig minden korosztályt beleértve összesen 15 előadás született.

– Meg fog lepődni, nem a gyerekek alkotják a legnagyobb rajongótáborunkat, hanem nyári időszakban a turisták. Ők mindenevők, és ilyenkor mindig telt ház van, miként tavasszal is az osztálykirándulások időszakában – fogalmaz a szakember.

Évente félezer bemutató van, és szinte minden csoport feltesz egy kérdést az ufókról, valamint a fekete lyukról. Aztán a párhuzamos dimenziók is gyakran előkerülnek, továbbá a féreglyukak. Hogy milyen válaszokat kapnak? Nos, például a földönkívüliekkel kapcsolatban már Einstein megfogalmazta, hogy a végtelen világegyetemben végtelen sok élet van. Ám végtelen sokáig tart bárkivel is találkozni.

Ami ezután következik: idén kicserélik a székeket, és 50 főre bővül a befogadóképesség. Emellett folyamatosan beépítik az előadásba az aktuális csillagászati dolgokat (pl. a kozmoszt járó szondák felfedezéseit), szakkört vezetnek, idegen nyelvű (angol, német) előadásokat is tartanak, a kicsiknek pedig újabb összeállítások készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!