Esők után

2019.06.05. 17:30

Elindult a szezon: saját célra csak két kiló gombát lehet szedni

Az őszt tartjuk a gombaszezonnak, azonban az elmúlt hetek bőséges esőzése sokat kedvezett a gombászoknak. Idén viszont jogszabályi változások léptek hatályba a gombagyűjtéssel kapcsolatban.

Általánosságban nem lehet beszélni a Mecsekben található gombafajtákról, hiszen megjelenésüket inkább az időjárás, és egyéb tényezők befolyásolják, mintsem az évszakok. Ezenfelül a Mecsekben rendkívül változatos a gombafelhozatal, amelyeket akár családi gyűjtés keretében is leszedhetünk.

Ha először indulunk gombaszedésre, a szakértők azt javasolják érdemes a vargányákat keresni, mivel azok között igen kevés a mérgező, nem mellesleg könnyebb megkülönböztetni őket más fajtáktól.

– A leggyakrabban a vargányát gyűjtik és kínálják eladásra, mivel a köztudatban a legízletesebb gombafajtaként tartják számon. Az országban a jelenlegi jogszabályok szerint mintegy hetvenöt fajta árusítható. A legtöbben a sárga rókagombát, a szegfűgombát és a nyári vargányát hozzák a csarnokba ellenőrzésre. Azt azonban meg kell említeni, hogy az elmúlt napokban az esti órák meglehetősen hűvösek voltak, ezért sok őszi faj is megjelent az erdőkben. Viszont amennyiben melegebbek lesznek az éjszakák, akkor a vargánya fog dominálni, ugyanis melegkedvelő révén szüksége van a napközbeni huszonkét fokra és az éjjeli tizennégyre – tájékoztatott bennünket Orbán Imre, gombaszakellenőr.

A kofák elmondták, hogy az árakat az szabja meg, hogy mennyit sikerül összeszedni az elmúlt napokban, de attól is függ, hogy mennyit kell érte menni. Mivel még kevés a gomba az erdőkben, ezért még magas áron tartják a portékáikat. A rókagombát borsos áron, 5000 forintért adják kilóját, míg az őzlábért csak 3000-et kérnek a kofák. Sokak kedvenc pörkölt alapanyagához, a vargányához pedig már 4000 forintos kiló áron is hozzájuthatunk.

Új, szigorú szabályok léptek életbe

Az áprilisi új jogszabály szerint a lakosság magáncélra két kiló gombát gyűjthet engedély nélkül az állami erdőkben. Ahhoz pedig, hogy árusítani lehessen a leszedett gombát, szükség van egy őstermelői kártyára, amelybe bele van írva, hogy jogosult erdei termények gyűjtésére.

Továbbá kell egy gyűjtési engedély is, amit lehet kérni az állami erdő vagy magánerdő tulajdonosától. Ezeken kötelező két tanút és a tulajdonos telefonszámát is feltüntetni, hogy később le tudják ellenőrizni az irat hitelességét. Ezenfelül az új gombaminőségi engedélyen rajta kell lennie az árusok lakcímének, nevének és az ellenőrzést végző személy nyilvántartási kódjának utolsó négy számjegyének is, ugyanezek a szabályok vonatkoznak a magáncélra gyűjtő gombászokra is. Ezt követően az árusok 600 ezer forintig adómentesen tudják értékesíteni a portékáikat. Amennyiben pedig olyan gombát találnak, ami nem ehető vagy esetleg mérgező, azt minden esetben elkobozzák és megsemmisítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!