elővigyázatosság

2019.07.11. 07:00

A nagy melegben sem ajánlott pancsolni a városi szökőkútban

Ezt a nagy meleget csak vízben lehet kibírni – mondják sokan. A strandok, tópartok megteltek fürdőzőkkel, de olyan is van, aki a tiltás ellenére a városi szökőkutakban hűti le magát.

Tóth Viktória

Megyeszerte üzemelnek a szökőkutak, a nyári forróság kezdete óta gyakorta látni bennük pancsolókat. A melegebb napokon nem csak a felnőttek lógatják bele a lábukat, kisgyerekek is szívesen megmártóznak a csobogókban. Érthető, hogy a gyermek vágyik a hűs vízbe, de ilyenkor a szülőnek kellene mérlegelnie, illetve elmagyaráznia a gyerekeknek, hogy miért nem szabad és miért lenne veszélyes, ha megmártózna.

A pécsi köztereken gyakran figyelmeztetni kell a szabálytalankodókat. Ezzel kapcsolatban kérdeztük meg a közterület-felügyeletet, ők mit tapasztaltak idén.

– Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is vannak ilyen esetek. Ha a felügyelők észlelik a jogsértést, akkor mindenképpen intézkednek, első körben szóbeli figyelmeztetéssel élnek – kaptuk a tájékoztatást. – Önkormányzati rendelet kifejezetten nem tiltja a szökőkutakban a fürdést, azonban aki egészségre ártalmas vízben fürdik, az tiltott fürdőzés elnevezésű szabálysértést valósít meg, ami miatt a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy ha nem ismerik el a szabálysértést, akkor feljelentést tehet. Továbbá a közterület-felügyelő felszólíthatja a fürdőzőket a tevékenység abbahagyására, lévén nem rendeltetésszerűen használják a közterületet, ha ezt nem teljesítik az érintettek a rendőrség közreműködésével megszüntethető a fürdőzés.

Fertőzést okozhat a szennyezett víz

Higiéniai és közegészségügyi szempontból sem elhanyagolható, hogy a szökőkutakban lévő víz vegyszerekkel kezelt. Emellett könnyen szennyeződhet porral, talajszemcsékkel, állati ürülékkel is. Nem megfelelő tisztítás esetén, illetve ha a szökőkút nem üzemel folyamatosan, belső felszínén nyálkás, csúszós réteg alakul ki, ez balesetveszélyes lehet. A szennyezett víz gyomor- és bélrendszeri megbetegedést okozhat, légzőszervi fertőzést, szem-, bőr- és nyálkahártya-irritációt tapasztalhatnak azok, akik a tiltás ellenére is megmártóznak a kutakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!