Bóly

2019.07.10. 14:30

Mézet és dinnyét is kóstolhattak az óvodások

Jó étvággyal majszolták a gyermekek kedden a bólyi óvodában a dinnyét, joghurtot, mézet és kolbászt, amelyek mind környékbeli termelőktől származtak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Itthonról otthonra programját mutatták be éppen az intézményben.

M. R.

– A Baranya megyében előállított termékeket szeretnénk az óvodásoknak bemutatni, megkóstoltatni velük – tudtuk meg Rittlinger Józseftől, a NAK Baranya Megyei Szervezetének elnökétől. – Fel szeretnénk hívni a figyelmet arra is, hogy a helyben előállított, friss minőségben a polcokra kerülő termékeknek számtalan előnyük van azokkal szemben, amelyek több száz kilométeren keresztül utaztak.

A bemutatott tejtermékek például egy Bóly melletti tehenészetből származnak. A gyermekek azt mondták, ott igazi csoda tehenek lehetnek, mert ilyen finom kakaót még nem ittak. A kezdeményezés tehát elérte célját. És ha a kicsik otthon a szülőknek is elmondják ezeket a jó tapasztalatokat, legközelebb már ezeket a termékeket fogják választani a boltban.

– Az óvodában folyik egy program, amelyben kiemelt jelentőséget kap a környezettudatosság – mondta el Gáspár Zoltánné intézményvezető. – Ezáltal a gyermekek sok információt kapnak az egészséges táplálkozással és a környezetvédelemmel kapcsolatban, és ennek része, hogy megismerjék és megszeressék a helyi termékeket is.

A program keretében egyébként rendszeresen kirándulnak, családokat látogatnak, ahol vannak háziállatok és veteményes is. A kicsik tehát aktívan részt vesznek a projektben, és az eddigi tapasztalatok alapján nagyon fogékonyak a téma iránt. M. R.

Iskolákban is

A NAK Itthonról otthonra programsorozata több helyen bemutatkozott a megyében, így Mohácson és pécsi általános iskolákban, gimnáziumokban is. Ott nemcsak megkóstolhatták a helyi termékeket a diákok, hanem előadásokat hallhattak a tudatos fogyasztásról, a mezőgazdaság sokszínűségéről és arról, hogyan kerül az élelmiszer az asztalra. Az óvodában ezt nem tudják megtenni, így itt azon volt a hangsúly, hogy megízlelhessék a gyermekek az élelmiszereket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!