Pécs-Somogy

2019.11.13. 20:00

Horror a szomszédban: bűztől, patkányoktól szenvedtek a lakók

Iszonyatos állapotok között tartottak több kutyát Pécs-Somogy határában. Információink szerint már több évvel ezelőtt kezdődtek a problémák.

Zsigmond József

A volt kutyatényésztő korábban ellátta a kennelben lévő állatokat, majd egy idő után már nem törődött velük. Az ebek legyengültek, volt, amelyik elpusztult. Úgy tudjuk, olyan is előfordult, hogy a szabadban 15 kiló hús tartottak ládákban, ami a nap és víz hatására oszlásnak indult és egy idő után megjelentek csapatokban a rókák, valamint elszaporodtak a patkányok is.

Információink szerint a helyiek jelezték az iszonyatos állapotokat a kormányhivatalnak és a jegyzőnek, ám előrelépés nem történt. Kijöttek, megnézték, eljártak. A napokban a gombai (Pest megye) Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítványnál csörgött a telefon. Arról tettek bejelentést, hogy rossz körülmények között tartják a kutyákat Pécs-Somogyban. Az egyesület a hét elején elment a helyszínre, de addigra a hatóság is intézkedett. A kutyák a helyi gyepmesterhez kerültek, innen veszi majd át az egyesület.

Szerdán mi is kint jártunk a területen. Az elhanyagolt telepen szétszórt dobozok, papírok, ládák hevertek, és a bűz még mindig érezhető volt. A közelben elhagyatott autók álltak, amelyek – úgy tudjuk – szintén a volt ebtartóé. Az egyik kocsiról informátorunk azt mondta, hogy patkánytanya volt korábban, ki-be rohangáltak a rágcsálók.

2017-ben érkezett először bejelentés

Az üggyel kapcsolatban a kormányhivatal azt nyilatkozta lapunknak, hogy a hivatal minden ilyen esetben a lehető legszigorúbban jár el. Az érintett állattartó telephelyén 2017-ben a Baranya Megyei Kormányhivatal állategészségügyi hatósága – lakossági bejelentés alapján – helyszíni szemlét tartott. A szemle során megállapított hiányosságokkal, szabálytalanságokkal kapcsolatban a hivatal kötelező határozatot adott ki, és az abban foglaltak végrehajtását is ellenőrizte. Ezt követően idén november 11-én érkezett újabb bejelentés a kormányhivatalhoz, amely alapján azonnal eljárás indult. Ez az eljárás jelenleg is folyamatban van, bővebb tájékoztatást csak ennek lezárultával tudnak adni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!