gyárak éjszakája

2019.11.16. 11:30

Kinyitották kapuikat a modern üzemek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium harmadik alkalommal rendezte meg a Modern Gyárak Éjszakáját, ahol a hazai okos gyárak és nemzetközileg is versenyképes ipari üzemek engednek bepillantást mindennapi működésükbe. Baranyából a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. csatlakozott a rendezvénysorozathoz.

T. V.

A 2019-es Modern Gyárak Éjszakáján a tavalyihoz képest megduplázódott a kapuit kitáró mai technológiákat bemutató gyárak száma, országszerte több mint 70 üzem engedett betekintést a működésébe. A programsorozat célja a lakosság és a vállalkozások figyelmének felkeltése volt a piacvezető ipari technológiák iránt. A látogatható gyárak között tizenkét szektor képviseletében megtalálhatóak voltak magyar vállalatok, mint a Szerencsi Bonbon Kft., a zalaegerszegi Tungsram fémalkatrész üzem vagy a soproni visszapillantó tükröt gyártó vállalkozás, a Hirschler Glas. De idén is kitárta kapuit több jól ismert nemzetközi nagyvállalat, köztük a Bosch, a GE, a Knorr-Bremse és a Siemens is.

Megyénkből egyedül a Hauni csatlakozott idén a programhoz, három csoportban fogadták a látogatókat, akik megtekinthették, hogyan készülnek a csúcstechnológiájú gépek és az azokhoz szükséges alkatrészek, valamint milyen modern megoldásokkal oldják meg ezek gyártását. A négy órakor kezdődő túrán mi is részt vettünk, a gyárban Póra Sándor András kalauzolta végig a csapatot, aki a túra elején a céggel kapcsolatos alapinformációkba avatta be hallgatóságot.

Mint mondta, a vállalat idén január elsejéig dohányipai gépgyártással foglalkozott, ám azóta egyéb gépek előállítása is a profiljukba tartozik. A sétán fiatalok és idősek, férfiak és nők egyaránt részt vettek. Beszédbe elegyedtünk egy fiatal lánnyal, aki mint mondta, tizedeik osztályos és cukrásznak tanul, de őt is érdeklik a gyárban készített gépek.

A berendezések közül igazán érdekes és látványos volt a 3D szkenner, amivel akár egy több mint tíz köbméteres tárgyat is lehet szkennelni és mikromilliméter pontossággal mér. A sétákon szó esett a cég saját fejlesztésű mobilalkalmazásáról is, melybe rögzítik például a beérkező alkatrészeket, s ez alapján raktároznak. A raktárkezelők már nem papírmappa, hanem tablet segítségével dolgoznak, így gyakorlatilag „papírmentesen” kísérik végig az alapanyag beérkezésétől az alkatrészgyártáson át a komplett gép összeszereléséig a folyamatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!