Baranyai körkép

2019.11.25. 14:00

Kiválóan működnek a talajgenerátorok

Több tízmilliárd forintos kártól védte meg a mezőgazdaság mellett a lakossági és önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat és eszközöket, ipari létesítményeket is az a ma már az egész országra kiterjesztett talajgenerátoros jégkármérséklő-rendszer, melyet a baranyai példán keresztül építettek ki.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Szűkebb hazánkban már évtizedek óta működik a talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer, melyet két éve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) működtetésével az országot lefedő, összesen 986 talajgenerátorból álló rendszerré terjesztettek ki. Ez egymilliárd forinttal csökkentette a Kárenyhítési Alap jégkárok után kifizetett kiadásait.

Rittlinger József, a NAK megyei elnöke elmondta, Baranya megyében 41 manuális és 2 automata generátor van, melyeket az időjárásnak megfelelően a központtól érkező jelzések alapján a kezelőjük irányít. A generátorok ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét.

A NAK az idén minden megyéből a leghatékonyabb kezelőnek elismerő oklevelet adott át, Baranyából tegnap a Majson és vonzáskörzetében üzemelő generátor kezelője, Taranyi Pálné vehette át az oklevelet.

– Megyénkben már több évtizede működik a rendszer, a Mecseken lévő időjárás-előrejelző egység figyelte a légkör­áramlásokat és innen irányították Baranya, Somogy és Tolna megye generátorait. Ezek hatástanulmányai alapján analizálták a rendszer működését, és fejlesztették ki két éve az országos hálózatot – mondta a megyei elnök.

A fokozott védekezés ellenére az ország néhány pontján hullott jégeső. Jellemzően borsó, cseresznye, egy-egy esetben dió nagyságú jég volt megfigyelhető, szemben a környező országokkal, ahol jóval nagyobb szemű jég esett. A jégkármérséklő-rendszer használatával tehát a kialakuló jégszemek méretét tudják csökkenteni, illetve ezáltal preventív módon a jégkárokat is.

Kétharmadával csökkent a jégkár

Az idén is többször voltak tapasztalhatóak szélsőséges időjárási viszonyok, heves zivatarok, a tavalyi évvel ellentétben azonban az idén nem a lokális, hanem a frontokkal érkező zivatarok voltak jellemzőek, amely megnehezítette a védekezést. A NAK tájékoztatása szerint a jégkár aránya az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül tavaly és idén 13% alatt maradt, míg a 2015-2017-es átlag 32 százalék felett volt. Így a statisztikák szerint ez az arány több mint 60%-kal csökkent a rendszer használata nélküli utolsó 3 év átlagához viszonyítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!