madár

2019.12.19. 19:02

Hamarosan nászrepülésbe kezdenek a rétisasok

Az öreg rétisasok decemberben már a fészkük közelében vannak, párjukkal együtt valami kimagasló megfigyelő pontról pásztázzák a környéket.

bama.hu (forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)

Kedvelik a zavarásmentes, kevésbé emberjárta területeket, erdőket, fasorokat. Január folyamán a nászrepülés a leglátványosabb tevékenységük, februárban pedig már költésbe is kezdhetnek. A fészekalj 1-3 tojásból áll, melyeken a sasok kitartóan kotlanak a hideg, havas időszakokban is.

Fontos ilyenkor a fészkelő párok nyugalmának biztosítása, ugyanis a számukra zavaró – elsősorban emberi – tevékenységek miatt könnyen veszélybe kerülhet az azévi fészkelés. A rétisasok a költés meghiúsulása esetén már nem kezdenek pótköltésbe, a következő lehetőségük majd csak egy év múlva lesz.

Az Igazgatóság Duna menti területein 38 rétisas revír ismert, melyekben összesen 50 fészket tartunk nyilván. Ezeket a területeket ilyenkor a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai fokozott figyelemmel járják, biztosítva a madarak nyugodt fészkelését.

Címkék#rétisas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!