Közgyűlés

2020.01.28. 10:40

Lezajlott az év első pécsi közgyűlése

Ismét összeült a pécsi közgyűlés, ahol parkolási rendszerről és a bölcsődei térítési díjakról is vitáztak a képviselők.

M. R., B. M.

Zárt üléssel kezdődött a közgyűlés, amelyen többek között arról is határoztak, hogy a Biokom Nonprofit Zrt. vezérigazgatói posztja február 1-től megváltozik, és cégvezetői pozíció nem jön létre.

A közgyűlés nyílt üléssel folytatódott, ahol az első napirendi pontként a környezetkímélő parkolási és behajtási rendszer módosításáról döntöttek. A határozatot egybehangzóan elfogadták a képviselők.

Ezután az újhegyi bölcsődei térítési díjak kerültek szóba, amelyről már hosszabb vita alakult ki. Barkóczi Csaba (Fidesz) képviselő a vita elején felvetette, ahhoz hogy megakadályozzuk Pécs népességének csökkenését, célszerű lenne csökkenteni a térítési díjakat. Ezután azt mondta, hogy az önkormányzat olyan költekezésekbe kezdett – mint például az ügyvédi díjak, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. és a Biokom Nkft. vezérigazgatójának megemelt fizetése, valamint a két új önkormányzati biztos pozíció létrehozása -, amik fedezni tudnák a térítési díjak csökkentését.

Barkóczi ezután összefoglalta, hogy ezek 75 millió többletkiadást jelentenek, ezzel szemben a bölcsődék csaknem 43 millió forint bevételt hoznak a térítési díjakból a városházának. Péterffy Attila erre úgy reagált, hogy a felsorolásban hiba van, és azt is meg kell határozni, hogy mihez képest számoljuk a többletkiadást. Csizmadia Péter (Fidesz) viszont korrektnek tartotta a számadatokat. A hosszú vita ellenére a határozatot elfogadták.

További napirendi pontok megszavazása után a közgyűlés a Kodály Zoltán utcai Óvoda energetikai fejlesztésével kapcsolatban vitázott, hiszen a beruházáshoz plusz forrás szükséges. A Fidesz–ÖPE–KDNP-frakció ezzel kapcsolatban felvetette, üdvözlik, hogy a fejlesztések ütemén gyorsítani kíván a városvezetés, viszont megjegyezték, hogy sok olyan beruházás van – mint a fent említett fejlesztés is –, amely még az előző ciklus eredményeihez kapcsolódik. A vita után megszavazták az előterjesztést.

A következő hosszabb vitát kiváltó napirendi pont a költségvetés módszertanáról szólt. Péterffy Attila polgármester négy célt fogalmazott meg, például azt, hogy az állami támogatás visszafizetésének határidejét módosítani kell, valamint hogy a cégek a forrásigényeiket tényleges célokkal tervezzék úgy, hogy azok az ellátandó feladatokhoz igazodjanak.

Csizmadia Péter (Fidesz) szerint ezt a kérdést már decemberben meg kellett volna tárgyalnia a közgyűlésnek. Továbbá megjegyezte, a szocialista városvezetéstől több mint 40 milliárdos adósságállománnyal vették át a várost, a költségvetés működési hiánya pedig 6 milliárdos volt. Ezt sikerült leszorítani 2 milliárdra évek munkájával, miközben a szerkezetátalakításhoz szükség volt áthidaló kormányzati támogatásra is. Tavaly pluszos lett a költségvetése a városnak, idén pedig egyensúlyban lesz a büdzsé – mondta.

A városházi ellenzék arra is felhívta a figyelmet, hogy a módszertanban is jelzett megszorítások nem vezetnek sehova, fenntartható várost kellene kialakítani. Péterffy Attila erre reagálva arról beszélt, hogy muszáj megszorításokat is alkalmazniuk.

Az előterjesztésben volt egy pont, amely szerint veszteséges kulturális rendezvényeket nem szerveznek. A Fidesz–ÖPE–KDNP-frakció rámutatott, hogy a POSZT, az advent vagy a Pécsi Napok is veszteséges rendezvények, de nem is lehet elvárni, hogy nyereséget termeljenek. A határozatot végül egy módosító javaslattal fogadták el, amely szerint törekedni kell a kulturális rendezvények nullszaldós megszervezésére.

A testületi ülésen szóba kerültek a fejlesztési célok is. Ezekkel kapcsolatban Péterffy Attila azt mondta, hogy jelenleg közel negyven már futó projekt van, amiket az előző városvezetés indított el, nekik pedig csak annyi lehetőségük van a mostani uniós finanszírozási ciklusban, hogy eldöntsék: megakadályozzák-e azokat, vagy sem.

Hangsúlyozta: ezek között lesznek olyanok, amiket le fognak állítani, érvelése szerint egyrészt az elszállt építőipari árak miatt, másrészt mert bizonyára vannak olyanok, amelyek nem szolgálnak közérdeket. A polgármester szerint ők már 2021-től induló uniós finanszírozási ciklusra készülnek.

A közgyűlésen arról is vitáztak, hogy elkészült-e a nemzetiségi tanácsnok programja, és hogy a korábbi tanácsnok milyen munkát végzett. A baloldaliak szerint korábban nem hallgatták meg a nemzetiségeket, a jobboldal szerint viszont folyamatosan tartották a kapcsolatot velük, sőt számos programot szerveztek számukra.

Döntöttek arról is, hogy a Tüke Busszal megkötött haszonbérleti szerződést módosítják, amire azért volt szükség, mert Pécs már hivatalosan visszakapta buszpályaudvarait, amikért közel 140 milliót kellett fizetnie a városnak. Mint ismert, ez azért alakult így, mert a szocialista városvezetés idején – még 2009-ben – egy kézzel írt számlával elpasszolták a város buszait. Az erről szóló megállapodást a bíróság később semmisnek nyilvánította, és büntetőeljárás is indult emiatt. Végül az ügylet következtében a buszpályaudvarokat is újra meg kellett vásárolnia Pécsnek, erre pedig az előző városvezetés idején, ősszel került sor.

A homoszexuális felvonulásról kérdezték a polgármestert

Kővári János (KDNP–ÖPE) frakcióvezető kérdést tett fel a melegfelvonulás kapcsán. Szerinte a szervezők részéről olyan agresszív kommunikációt tapasztalhatunk, amelyeket nem is kívánt idézni, hiszen a többségi társadalomra, a heteroszexuális emberekre olyan jelzőket használnak, amelyet kifejezetten sértőek. Ezt még megkoronázta az is, hogy Niedermüller Péter, a DK alelnöke úgy nyilatkozott, hogy a keresztény fehér heteroszexuális férfiak és nők rémisztő képződmények. Pécsett úgy szerveződik homoszexuális felvonulás, amivel egy nemi kisebbség akarja elfogadtatni magát azáltal, hogy kifejezetten provokatív rendezvényt tartanak. Kővári azt kérdezte, hogy a polgármester támogatja-e ezt az eseményt, ami nem segíti az együttélést, hanem a többségi társadalmat provokálja? A DK-s Kunszt Mártától és Bodnár Szilviától pedig azt kérdezte, hogy azonosulnak-e a DK-alelnök szavaival?

Péterffy Attila válaszában előbb azt mondta, hogy amennyiben kimondottan a provokációról van szó, akkor személy szerint ő nem tudja támogatni, de ezt nem tudja, hogy ez lenne a céljuk.

Ezt követően a városvezető koalíció előre megírt álláspontját olvasta fel.

– Pécs évszázadok óta a békés egymás mellett élés mintavárosa. A városban élő nemzetiségekkel, kisebbségekkel való sikeres együttműködésnek az alapja az, hogy Pécs maximálisan tiszteletben tartja az itt élő embereket és a jogaikat. A várost vezető szövetségnek, nekünk, pont az adja az erejét, hogy a különböző frakciók az alapvető értékekben és célokban egyetértenek, és mégis lehetnek közöttük véleménykülönbségek. Ez segít abban, hogy a városvezető erők egysége megmaradjon, mégis rugalmasan tudjon működni. A tervezett rendezvényt illetően megfontolásra érdemesnek gondoljuk a szervezők számára, hogy egy nagy múltú település történelmi belvárosában szervezett ilyen jellegű esemény szolgálja-e legjobban az általuk elérni kívánt célokat, ez segíti-e legjobban az elfogadást, az érzékenyítést. Amennyiben a tervezett felvonulás olyan módon zajlik, ahogy például Budapesten, vagy más európai nagyvárosban szokott, akkor az Magyarországon a gyülekezési törvény hatálya alá esik, azaz kizárólag a rendőrség rendelkezik jogkörrel az érintett rendezvény támogatása, vagy nem támogatása tekintetében – mondta Péterffy, aki szerint eddig tartott a közös álláspontjuk, de „nyilvánvalóan a szövetség tagjainak van saját véleményük is”. Erről azonban már nem ejtett szót.

Bognár Szilvia DK-s alpolgármester azt válaszolta Kővári János felvetésére, hogy ő olvasta ugyan Niedermüller Pétertől a szóban forgó mondatot, de magát a kontextust nem ismeri, nem tudja, hogy milyen szövegkörnyezetben hangzott el.

– De hogy valaki torzszülött lenne azért, mert hetero, vagy nem hetero, vagy roma, vagy akármilyen, teljes mértékben visszautasítom – mondta.

Kunszt Márta, a DK helyi vezetője azonban azt mondta, hogy Niedermüller Péter nagyon szofisztikáltan, a magyar nyelv nagy tudójaként fejezte ki magát. Szerinte a miniszterelnök különböző csoportokat illet különböző vádakkal, és ha lehámozzuk a mondandóját, akkor nem marad más csoport, mint a keresztények, a heterók és férfiak. Kunszt Márta megnyilvánulásából tehát az derült ki, hogy Orbán Viktor a hibás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!