videó

2020.02.20. 20:00

A Nemzeti Alaptanterv ellen hangolt a TASZ a pécsi fórumon

A leginkább érintettek kevésbé harcos felszólalásokkal vettek részt az oktatással foglalkozó vitán, melyet csütörtök este tartottak egy belvárosi vendéglátóhelyen.

Bóka Máté

Fotó: Dittrich Éva

Tiltakozás, sztrájk és jogon kívüli eszközök – így a polgári engedetlenség – is a lehetőségek között van a Nemzeti Alaptanterv (NAT) elleni fellépéshez – hangzott el a Soros György által támogatott TASZ munkatársától azon a pécsi fórumon, amelyet az új NAT miatt hoztak tető alá.

Az est házigazdája a Soros György által támogatott helyi szervezet az Emberség Erejével Alapítvány volt, amelynek vezetője, Nyirati András kijelentette: a „NAT nem jó” és azt szeretnék kitalálni, hogy mi legyen. Az esemény moderátora, Csovcsics Erika, a Vadgesztenye Általános Iskola alapítója elmondta: az a probléma, hogy nincs egyeztetés arról, hogy mi van a 21. századi világban, mi van a gyerekkel, mi van a tanulási felfogással, hanem csak a tartalomszabályozás van a középpontban.

Rajnai Richárd, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium volt igazgatója – aki korábban élesen bírálta az új alaptantervet – azt mondta, hogy vele az a baj, hogy „több diplomás kommunista”. Szerinte a NAT egy kirakósnak az eleme, amellyel a pedagógusokat szeretnék ellenőrizni, a tantermekbe tervezett kamerák sem a diákokat, hanem a tanárokat fogják majd kontrollálni.

Az alaptanterv ellen szintén tiltakozó Janus Pannonius Gimnázium magyar nyelv és irodalom munkaközösségének részéről dr. Almásiné Balatinácz Éva arról szólt, hogy várták a NAT-módosítást, mert azt hitték, hogy a tananyag- és az óraszám is csökken és bár a minisztérium ezt állítja, szerintük ez nem így van. Elmondta, az általuk létrehozott Facebook-csoportnak mindössze 3600 tagja van, miközben 120 ezer pedagógus van, így ők csak egy morzsányi véleményt tudnak felmutatni, ezt bővíteni kellene.

A TASZ jogásza, Zeller Judit közölte, a NAT léte nyílt fellépést kíván, amelynek több módja is lehet: egyeztetés – bár erre kevés lehetőséget lát –, tiltakozás, sztrájk és a jogon kívüli eszközök, így például a polgári engedetlenség. Ez utóbbi annyit jelentene, hogy egyszerűen nem tartják be a jogszabályt az érintettek.

Zeller Judit egyébként azt is mondta, hogy egy gyerek csak azért nem tud sztrájkolni, mert nincs munkaviszonya, ezt leszámítva ezzel szerinte semmi probléma nem lenne, „szolidaritásként” részt vehetne a sztrájkban.

- Abszolút lehet azon gondolkodni, hogy a gyerekek teljes részvételével, a kiskorúak teljes részvételével lehet ezt az egészet lejátszani – mondta.

Az eseményen a baloldali tüntetéseken rendszeresen felszólaló PDSZ helyi képviselője is megjelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!