a középiskolában

2020.02.19. 16:00

Idén matematikából javultak az eredmények

A napokban tette közzé a középiskolai központi felvételi előzetes eredményeit az Oktatási Hivatal. Ennek tükrében a felvételizők most még összehasonlíthatják teljesítményüket, és megalapozottan dönthetik el, hogy mely iskolákba jelentkeznek.

T.V.

A közzétett adatokból kiderül, idén szinte ugyanannyi pontot szereztek a nyolcadikosok, mint a tavaly felvételizők. A maximális 100 pontból átlagosan 49,48 pontot gyűjtöttek a végzős diákok.

A diákok a január 18-i teszt megírása után úgy vélekedtek, hogy a matematika feladatok nem voltak olyan nehezek, ez a teljesítményükön is jól látszik. A maximális 50 pontból átlagosan 22,7-t szereztek, mely nem olyan sok, de ez az eredmény magasabb a 2019-es 19,5-nél és a két évvel ezelőtti 18,3-as átlagpontszámnál is.

Sajnálatos, hogy míg matematikából folyamatosan javuló tendencia figyelhető meg a nyolcadik osztályos vizsgázók körében, addig magyar nyelvből évről évre gyengébben teljesítenek a vizsgázók. Magyarból idén 26,81 volt az átlagpontszám, tavaly 29,9 pontot értek el átlagosan. De úgy is nyilatkoztak a vizsga után, hogy nehezebb volt, mint az előző évi.

A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumban felvételizők az előző évekhez hasonlóan idén is nagyon jó eredményt értek el, a 182 tanuló átlagos összpontszáma 60,5 lett. Ezzel országos szinten a 16. legjobb iskola lett az eredmények tükrében, javítottak a tavalyi 24. helyükön is. A végleges eredmények a dolgozatok teljes feldolgozottságát követően – előreláthatólag március közepén – kerülnek fel az Oktatási Hivatal oldalára.

A határidők

A középiskolákba február 19-ig kell jelentkezniük a nyolcadikosoknak, tetszőleges számú iskolát jelölhetnek meg. A középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait (tanulói adatlap, jelentkezési lapok) az általános iskolák töltik ki. A felvételről április 30-ig küldik meg a döntést a szülőnek és az általános iskolának. Akiket sehova sem vettek fel, egyénileg jelentkezhetnek olyan intézménybe, ahol maradtak üres férőhelyek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!